Serverar: 4 portioner
Tid: 20 minuter
På västkusten är vi bortskämda med färska skaldjur och blåmusslor kan man plocka själv i stora delar av Bohuslän. Annars köper man levande musslor av sin fiskhandlare. Blåmusslor kan med fördel serveras med en varm vitlökssås men jag har valt vitt-vinssås i detta recept.
Tvätt musslorna under kallt vatten och släng ev. öppna musslor. Finhacka löken och persiljan. Fräs löken i en klick av smöret så den blir glansig utan att få färg, peppra. Tillsätt vinet och och öka värmen. När det är varmt lägg i musslorna och sätt på ett tätslutande lock. Det tar ca 7-8 min på stark värme innan alla musslorna har öppnat sig . Häll över buljongen i en kastrull (håll musslorna varma under lock) och tillsätt persiljan och klicka i smöret under vispning. Smaka av och häll tillbaka buljongen över musslorna. Hetta upp anrättningen och servera med vitt bröd. Garnera ev. med lite av den hackade persiljan Njut med ett glas torrt vitt vin till.
Gott!! Jag drog ner på vinet till hälften och hällde på lite grädde.
Det blir full pott från oss, hade 3 vitlöksklyftor istället för schalottenlöken. Åh vad gott det blev! Bröd och rökta räkor oxå. :)
Blev jättebra! Tusen tack för receptet. Gick in på systembolaget och frågade om passande vin och de rekomenderade "De Bortoli". Blev jättegott. Nästa gång ska jag testa en aningen torrare vin då detta var sött.
Kaneta, grädde har jag provat med bra resultat, det går också bra med Créme Fraiche
Klart godkänt.. Vi hade vitlöks bröd till Gott