Whiskyflamberad fläskfilé med pepparsås

Serverar: 8 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Underbart välsmakande och gott. Festligare mat har man sällan skådat. Servera riset formade till kupoler. Säger bara ett ord - Mums!

Ingredienser

  • 1,5 kilo fläskfilé, gärna av stor filé
  • 1 1/2-2 tsk salt
  • 3-4 krm nymald vitpeppar
  • 2-3 msk smör till stekning
  • 1 dl whisky till flambering
  • Pepparsås
  • 1 msk smör
  • 1½-2 tsk grovkrossad vitpeppar
  • 3-4 msk mycket finhackad lök
  • 3 msk kalvfond
  • 1 burk creme fraiche, för matlagning
  • 4-5 dl vispgrädde
  • 3 tsk kinesisk soja
  • Salt efter smak
  • Tillbehör
  • 8 portioner kokt ris (kokt enligt beskrivning på paketet)
  • 2 paket fryst grön sparris, á 250 g
  • 1 kg minimorötter
  • 3-4 msk smör
  • Instruktioner

    1. Såsen: Fräs peppar och lök i smör 1–2 min utan att det får färg. Tillsätt fonden, ge det hela ett uppkok under vispning så att tärningarna löser sig. Tillsätt creme fraiche, grädde och soja. Låt såsen koka några minuter. Hit kan såsen förberedas, några timmar i förväg.
    2. Putsa filéerna helt fria från fett och hinnor. Skär filéerna i jämnstora bitar, platta till varje bit lätt med handen. Hetta upp en stor stekpanna. Krydda under tiden filébitarna med salt och vitpeppar. Bryn filéerna hastigt på hög värme på båda sidor så att de får vacker färg. Lyft efter hand upp filéerna på ett stort fat som går in i ugnen. Köttsaft som bildas på fatet tillsätts i såsen.
    3. Inför serveringen: Sätt ugnen på 250°. Koka riset, värm såsen, värm upp morötterna i lite vatten. Slå av vattnet och tillsätt ett par klickar smör. Värm sparrisen enligt förpackningens anvisningar.
    4. Värm filéerna i ugnen 3-4 min. Mät upp whiskyn, som ska vara väl rumstempererad, och tag fram tändstickor. Tag fatet direkt från ugnen till bordet. Slå whiskyn över filéerna på fatet och tänd på. Skaka lite på fatet och låt spriten brinna ut.
    5. Ös över whiskyskyn från fatet till såskastrullen samt garnera fatet med sparris och smörkokta minimorötter
    6. Servera med pepparsås och forma det kokta riset till små kupoler. Bjud gärna en grönsllad till och ett glas rött fylligt vin. Smaklig spis!

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    roggaa 1 januari 2009

    Kan varmt rekommendera den här rätten, helt fantastiskt god.

    catrina1 11 januari 2013

    Jättegott,festligt och enkelt att göra.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben