Det enda tips jag kan komma på just nu är att jag försöker spara tid när jag lagar mat.
Om jag kokar något,potatismos,te,eller pasta ,ris eller vad så häller jag först alltid i så hett vatten jag kan från kranen i kastrullen.
Då spar jag tid om jag har något annat som jag lagat och som börjar bli färdigt.
Det här är väl sådant som alla gör,men ibland glömmer man kanske bort det.
Det går ju så mycket fortare att koka upp då.(Y)
barnbarn17 december 2007
Varför inte använda vattenkokare? kokar snabbt upp vattnet och är energisparande!
anncharlotte4617 december 2007
Skrivet av anluk den 5 dec 2007
Är det någon som har något bra tips på hur man skall undvika att bränna i botten vid tex grötkokning, när jag kokar sås osv. Spelar ingen roll hur mycket jag rör eller hur låg värme jag har. Det blir alltid lite bränt i botten.........:@
Aspholme17 december 2007
Restaurang tips på god janssons frestelse. Låt den vila till dagen efter gräddningen. Värm sedan upp den. Dubbelt så god.
Överbliven köttsoppa blir som nykokt, när du lägger i en skalad lök under uppvärmningen.
Queenie18 december 2007
Grytlappen
Den där med husmorstips var riktigt kul, tack för den!:D
talibanpappa27 december 2007
Skrivet av mumsigt den 5 dec 2007
Det enda tips jag kan komma på just nu är att jag försöker spara tid när jag lagar mat.
Om jag kokar något,potatismos,te,eller pasta ,ris eller vad så häller jag först alltid i så hett vatten jag kan från kranen i kastrullen.
Då spar jag tid om jag har något annat som jag lagat och som börjar bli färdigt.
Det här är väl sådant som alla gör,men ibland glömmer man kanske bort det.
Det går ju så mycket fortare att koka upp då.(Y)
Kanske inte ett så nyttigt tips, i all välmening alltså. Varmvatten från kran innehåller betydligt mera utfällningar från ledningarna än dito kallt. Använd en vattenkokare istället.(H)
anluk27 december 2007
Skrivet av Hannsi den 7 dec 2007
Jag har lärt mig något som jag blir hjälpt av om jag bränt fast något i kastrullen, gnugga det fastbrända med en bit socker fungerar utmärkt:) det räddade mig när jag brände fast gröt i pappas gryta:) han märkte inget. Han frågade bara vad jag gjort att den såg så himla fin ut;P
¨Låter ju fantastiskt!!!!! Skall prova det nästa gång jag bränner vid något och står och svär över det!
anluk27 december 2007
Har provat det där med 5-kronor under kastrullen när jag kokte gröt nu i jul. Var väl inte helt 100 %-igt men mycket bättre än utan (Y)(Y)
JE27 december 2007
Något som alla borde kunna! men tyvärr sitter många och inte vet vad dom ska göra(N).
Kopiera hela nedanstående länk, och klistra in den i din web läsare:
http://www.vardguiden.se/Movie.asp?Movie=687474703A2F2F7777772E7661726467756964656E2E73652F646F63756D656E74732F66696C6D2F73617474616968616C73656E6E792E737766
JE27 december 2007
Vad bra man slapp att kopiera, bara klicka på länken! Bättre kan det inte bli!
rioja28 december 2007
:o Det är långt ifrån hälsosamt att använda varmt/hett kranvatten i matlagningen eftersom varmvattensrören utsöndrar kemikalier som vi bör undvika att få i oss.
Bättre i så fall att värma vattnet i en vattenkokare. Fungerar snabbt och bra att göra så och sen hälla det i kokkärlet för det man skall tillaga.
mumsigt29 december 2007
Gott Nytt År på ER!
Vet inte hur farigt det är med varmvatten eller inte.
Att hälla varmvatten i kastrullen för att vinna tid,när man lagar mat..
Vattnet kokar ju upp när den tilllagas i alla fall.
Så gjorde min farmor och hon blev 90år och min mans morfar gjorde också så och han blev 94år.
Min farmor hade dessutom alla möjliga ingredienser i sina rör ,:p:p men blev bara friskare av det.
Kanske blir man istället sjuk av att rena vattnet för mycket genom att tex hälla mängder med klor i det???
Tål att fundera kring:o
farmoringer29 december 2007
Man kan hälla en massa maskindiskmedel i en bränd gryta, då går det lättare att diska efter ett tag..
Guhawi29 december 2007
Skrivet av anluk den 5 dec 2007
För att kolla om okokta ägg är sura eller inte kan man lägga dem i en skål med vatten. Om de flyter upp släng dem![/quote
Ett tips jag fick av en krögare på Kockska Krogen i Mö var att, (man får inte vara äckelmagad) att känna efter med tungan utanpå skalet. Dvs. Känn med tungan på äggets spets och äggets ovala sida. (topp och botten alltså). Om ägget är färskt känner du temperaturskillnad, varmare i botten och kylskåpskallt i toppen. Säkert!
//Guhawi
bejofr29 december 2007
Jag fick reda på att även om det finns bakterier i varmt kranvatten så är det inte det som är det farliga. Varmt vatten utsöndrar järnet som vatten ledningarna är gjorda av, järn vill inte jag ha mer än nödvändigt av i kroppen, så jag använder bara kallt vatten,. Värm i mickro, bra tips...:)
LillaJa29 december 2007
Små enkla knep som jag alltid använder.
För att inte få kastrullen att koka över:
1) ställ en sked av metall eller dyligi i kastrullen.
2) smörj kanten på kastrullen med smör eller margarin.
3) när man kokar pasta, ställ pasta sleven kvar i kastrullen.
rioja2 januari 2008
Vad jag vet genom VVS så är det koppar i rören och vem vill ha det i sig om man slipper.
MammaModesty2 januari 2008
lägg en tändsticka i kastrullen när du kokar ägg så klarar du dig från att det kommer in vatten i äggen om de spricker samt en massa "skum" detta tipeset gav
Nigella i ett program i TV,
när jag lagar mat åt minstingen så brukar man tipsa om att frysa in mat i iskubsformar men jag kom på att en lagom prtion med ex köttfärs o dyl går utmärkt att frysa i "plastäggkartonger" en halva är lagom till en portion nu när hon är 11månader sen kokar jag bara till potatis eller pasta , lätt och enkelt
evaldo2 januari 2008
Skrivet av MammaModesty den 2 jan 2008
lägg en tändsticka i kastrullen när du kokar ägg så klarar du dig från att det kommer in vatten i äggen om de spricker samt en massa "skum" detta tipeset gav
Nigella i ett program i TV,
när jag lagar mat åt minstingen så brukar man tipsa om att frysa in mat i iskubsformar men jag kom på att en lagom prtion med ex köttfärs o dyl går utmärkt att frysa i "plastäggkartonger" en halva är lagom till en portion nu när hon är 11månader sen kokar jag bara till potatis eller pasta , lätt och enkelt
Jag pickar hål i äggens undersida så sprikcer de inte
evaldo2 januari 2008
Jag tar alltid tillvara gamla brödkanter och river till ströbröd och låter torka i rumstemperatur .
Synd att kasta tycker jag.
Det enda tips jag kan komma på just nu är att jag försöker spara tid när jag lagar mat.
Om jag kokar något,potatismos,te,eller pasta ,ris eller vad så häller jag först alltid i så hett vatten jag kan från kranen i kastrullen.
Då spar jag tid om jag har något annat som jag lagat och som börjar bli färdigt.
Det här är väl sådant som alla gör,men ibland glömmer man kanske bort det.
Det går ju så mycket fortare att koka upp då.(Y)
Varför inte använda vattenkokare? kokar snabbt upp vattnet och är energisparande!
Är det någon som har något bra tips på hur man skall undvika att bränna i botten vid tex grötkokning, när jag kokar sås osv. Spelar ingen roll hur mycket jag rör eller hur låg värme jag har. Det blir alltid lite bränt i botten.........:@
Restaurang tips på god janssons frestelse. Låt den vila till dagen efter gräddningen. Värm sedan upp den. Dubbelt så god.
Överbliven köttsoppa blir som nykokt, när du lägger i en skalad lök under uppvärmningen.
Grytlappen
Den där med husmorstips var riktigt kul, tack för den!:D
Det enda tips jag kan komma på just nu är att jag försöker spara tid när jag lagar mat.
Om jag kokar något,potatismos,te,eller pasta ,ris eller vad så häller jag först alltid i så hett vatten jag kan från kranen i kastrullen.
Då spar jag tid om jag har något annat som jag lagat och som börjar bli färdigt.
Det här är väl sådant som alla gör,men ibland glömmer man kanske bort det.
Det går ju så mycket fortare att koka upp då.(Y)
Kanske inte ett så nyttigt tips, i all välmening alltså. Varmvatten från kran innehåller betydligt mera utfällningar från ledningarna än dito kallt. Använd en vattenkokare istället.(H)
Jag har lärt mig något som jag blir hjälpt av om jag bränt fast något i kastrullen, gnugga det fastbrända med en bit socker fungerar utmärkt:) det räddade mig när jag brände fast gröt i pappas gryta:) han märkte inget. Han frågade bara vad jag gjort att den såg så himla fin ut;P
¨Låter ju fantastiskt!!!!! Skall prova det nästa gång jag bränner vid något och står och svär över det!
Har provat det där med 5-kronor under kastrullen när jag kokte gröt nu i jul. Var väl inte helt 100 %-igt men mycket bättre än utan (Y)(Y)
Något som alla borde kunna! men tyvärr sitter många och inte vet vad dom ska göra(N).
Kopiera hela nedanstående länk, och klistra in den i din web läsare:
http://www.vardguiden.se/Movie.asp?Movie=687474703A2F2F7777772E7661726467756964656E2E73652F646F63756D656E74732F66696C6D2F73617474616968616C73656E6E792E737766
Vad bra man slapp att kopiera, bara klicka på länken! Bättre kan det inte bli!
:o Det är långt ifrån hälsosamt att använda varmt/hett kranvatten i matlagningen eftersom varmvattensrören utsöndrar kemikalier som vi bör undvika att få i oss.
Bättre i så fall att värma vattnet i en vattenkokare. Fungerar snabbt och bra att göra så och sen hälla det i kokkärlet för det man skall tillaga.
Gott Nytt År på ER!
Vet inte hur farigt det är med varmvatten eller inte.
Att hälla varmvatten i kastrullen för att vinna tid,när man lagar mat..
Vattnet kokar ju upp när den tilllagas i alla fall.
Så gjorde min farmor och hon blev 90år och min mans morfar gjorde också så och han blev 94år.
Min farmor hade dessutom alla möjliga ingredienser i sina rör ,:p:p men blev bara friskare av det.
Kanske blir man istället sjuk av att rena vattnet för mycket genom att tex hälla mängder med klor i det???
Tål att fundera kring:o
Man kan hälla en massa maskindiskmedel i en bränd gryta, då går det lättare att diska efter ett tag..
Skrivet av anluk den 5 dec 2007
För att kolla om okokta ägg är sura eller inte kan man lägga dem i en skål med vatten. Om de flyter upp släng dem![/quote
Ett tips jag fick av en krögare på Kockska Krogen i Mö var att, (man får inte vara äckelmagad) att känna efter med tungan utanpå skalet. Dvs. Känn med tungan på äggets spets och äggets ovala sida. (topp och botten alltså). Om ägget är färskt känner du temperaturskillnad, varmare i botten och kylskåpskallt i toppen. Säkert!
//Guhawi
Jag fick reda på att även om det finns bakterier i varmt kranvatten så är det inte det som är det farliga. Varmt vatten utsöndrar järnet som vatten ledningarna är gjorda av, järn vill inte jag ha mer än nödvändigt av i kroppen, så jag använder bara kallt vatten,. Värm i mickro, bra tips...:)
Små enkla knep som jag alltid använder.
För att inte få kastrullen att koka över:
1) ställ en sked av metall eller dyligi i kastrullen.
2) smörj kanten på kastrullen med smör eller margarin.
3) när man kokar pasta, ställ pasta sleven kvar i kastrullen.
Vad jag vet genom VVS så är det koppar i rören och vem vill ha det i sig om man slipper.
lägg en tändsticka i kastrullen när du kokar ägg så klarar du dig från att det kommer in vatten i äggen om de spricker samt en massa "skum" detta tipeset gav
Nigella i ett program i TV,
när jag lagar mat åt minstingen så brukar man tipsa om att frysa in mat i iskubsformar men jag kom på att en lagom prtion med ex köttfärs o dyl går utmärkt att frysa i "plastäggkartonger" en halva är lagom till en portion nu när hon är 11månader sen kokar jag bara till potatis eller pasta , lätt och enkelt
lägg en tändsticka i kastrullen när du kokar ägg så klarar du dig från att det kommer in vatten i äggen om de spricker samt en massa "skum" detta tipeset gav
Nigella i ett program i TV,
när jag lagar mat åt minstingen så brukar man tipsa om att frysa in mat i iskubsformar men jag kom på att en lagom prtion med ex köttfärs o dyl går utmärkt att frysa i "plastäggkartonger" en halva är lagom till en portion nu när hon är 11månader sen kokar jag bara till potatis eller pasta , lätt och enkelt
Jag pickar hål i äggens undersida så sprikcer de inte
Jag tar alltid tillvara gamla brödkanter och river till ströbröd och låter torka i rumstemperatur .
Synd att kasta tycker jag.