Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Jag köper svenskt!! Gör ni?????

  • Mistys 25 februari 2011

    Skrivet av pyttanki den 25 feb 2011

    Scan ägs inte av de svenska bönderna längre, det var ett tag sen vi hade en svensk slakt kooperation.

    Ofta är det mellanleden, tex handeln som tar ut stora delar av priset. Tex så får bonden för en ungnöt 20,15 kr / kg hos slakteriet enligt denna veckas notering.



    Kan säga att handeln inte tar ut den största delen. Handeln idag säljer oftast köttet med förlust och har endast kött i butik som en service till kunden. Jag menar hur skulle det se ut om en butik tog bort köttet, då skulle ju inte kunden gå dit. Vissa detaljer säljs så det går jämnt ut och någon enstaka säljs med någon kronas vinst. Här tjänar inte butiken några pengar kan jag lova.....tro mig jag jobbar med detta!!

  • Mistys 25 februari 2011

    Skrivet av Tant_Anita den 24 feb 2011

    Skrivet av chrisn den 24 feb 2011

    (N)nej men kvaliten på kött är bättre utomlands


    Det var det mest oupplysta jag har läst i ett forum hittills Klart att svenskt kött håller bättre kvalité med den rigorösa kontroll det måste genomgå för att överhuvudtaget bli godkänt till försäljning.


    Ja, ska man köpa kött efter vilket land som har bäst kontroller då kan vi spola svenskt kött. Det är en stor missuppfattning och något vi svenskar fått för oss att vi har så j...a bra kontroll. Kan säga att både Finland och Irland mfl har gått om oss i den saken.

  • svengelsk 25 februari 2011

    Det kanske kan glädja er att veta att varje gång jag åker till IKEA är det alltid folk i kön som köper stora påsar med svenska köttbullar och flera gräddsåspaket och jag tror inte att det alltid rör sig om utlandssvenskar.

  • MargaretaPalsson 25 februari 2011

    Det är inte lätt att handla idag. Det tar tid att läsa på alla förpackningar.Mitt mål är att alltid köpa svenskt, men visst händer det att jag missar ibland.Men kött och ägg är jag extra noga med att se till att dessa produkter är svenska. Det är också viktigt att svenska varor inte åkt rundor i Sverige eller utomlands innan de hamnar i min affär.Men som sagt det är inte lätt att vara konsument!

  • Hilmer54 25 februari 2011

    Skrivet av idea_ den 25 feb 2011

    Nöt och fläskkött köper jag från Petterssons eller Nylén/Hugossons som är lokala producenter. Äter därtill älgkött från pappa. Kyckling är svensktillverkad (har inte sett någon norrlandsproducent på detta ännu) Fisk beror på, om ekonomin tillåter köper jag av en lokal försäljare som tar från närområde, annars får det bli det som är billigt, men naturhållbart. Mejeriprodukter blir hellst Norrmejeriers, men ibland slipper några milda (ädel) produkter ner i korgen... kanske för att min mage har svårt för att smälta mjölkfetter i högre halter (två matskedar grädde/smör eller mer får min mage att slå runt ordentligt). Grönsaker efter säsong och helst närodlat. Just nu blir det groddar odlade i diskstället och lite smörgåskrasse... Potatisen kan jag köpa av en barndomkompis pappa till ett hyfsat pris, där pratar i lokalodlat (tio minuter med bil).


    UNDERBART
    Vet inte om vi här uppe har det lättare att se vad som är lokalproducerat pga mindre område/producenter?
    men kan tillägga renkött från lappen.

  • nilami 25 februari 2011

    För att klara både plånbok och svenska bönder - och miljön med för den delen - tror jag på mindre kött över lag!!
    Ät vegitarisk oftast - alternativt låt köttet vara en liten del av portionen - och låt det kött som är med vara svenskt!!

  • Hilmer54 25 februari 2011

    Skrivet av Misty09 den 25 feb 2011

    Skrivet av pyttanki den 25 feb 2011

    Scan ägs inte av de svenska bönderna längre, det var ett tag sen vi hade en svensk slakt kooperation.

    Ofta är det mellanleden, tex handeln som tar ut stora delar av priset. Tex så får bonden för en ungnöt 20,15 kr / kg hos slakteriet enligt denna veckas notering.



    Kan säga att handeln inte tar ut den största delen. Handeln idag säljer oftast köttet med förlust och har endast kött i butik som en service till kunden. Jag menar hur skulle det se ut om en butik tog bort köttet, då skulle ju inte kunden gå dit. Vissa detaljer säljs så det går jämnt ut och någon enstaka säljs med någon kronas vinst. Här tjänar inte butiken några pengar kan jag lova.....tro mig jag jobbar med detta!!


    Bonden får för lite.
    Slakteriet tar ut för styckning packetering o leverans.KPK.
    Ofta så säljs köttet ut som lockvara = utan vinst.

  • monfo 25 februari 2011

    Mejeriprodukter kom på tal...här finns falköpingsmejeri och Hjo har ett eget... arla tillverkar sin keso här i Skövde.... det är inte lätt att välja... dessutom läste jag på arlamjölken att den mjölken kom från en gård i närheten så när det gäller mejeriprodukter antar jag att det kommer från trakten.
    när det gäller kött var jag en stor anhängare av Svenskt tidigare, inte för att jag trodde att det var bättre utan för att det var Svenskt...nu styr plånboken... Svensk kyckling tycker jag personligen inte om så den undviker jag, får den aldrig att smaka bra. Får mycket kött från svärfar som är jägare, han bor ju förstås 5 timmar bort så det räknas väl inte som lokalt :)

  • chrisq 25 februari 2011

    (Y)var i danmark i dag o vilket kött inte danskt utan sydamerika köpte oxfile kalvfile o innanlår vilket kött o vilken styckning kostade 239kr kilot så är väl billigt efter hur det ser ut o smakar sorry svenskt blir bara köttfärs
    o jag gör som jag vill o ni får tycka vad ni vill respekterar er så det får ni djurvänner eller bond vänner med göra jag bryr mig inte

  • wildlife 25 februari 2011

    Skrivet av chrisn den 25 feb 2011

    (Y)var i danmark i dag o vilket kött inte danskt utan sydamerika köpte oxfile kalvfile o innanlår vilket kött o vilken styckning kostade 239kr kilot så är väl billigt efter hur det ser ut o smakar sorry svenskt blir bara köttfärs
    o jag gör som jag vill o ni får tycka vad ni vill respekterar er så det får ni djurvänner eller bond vänner med göra jag bryr mig inte


    Förlåt mig, men jag förstår nästan inget av vad du skriver... Jag skulle uppskatta om punkt, kommatecken m.m. användes lite flitigare... :)

  • chrisq 25 februari 2011

    :DDdu lär dig

    Skrivet av wildlife den 25 feb 2011

    Skrivet av chrisn den 25 feb 2011

    (Y)var i danmark i dag o vilket kött inte danskt utan sydamerika köpte oxfile kalvfile o innanlår vilket kött o vilken styckning kostade 239kr kilot så är väl billigt efter hur det ser ut o smakar sorry svenskt blir bara köttfärs
    o jag gör som jag vill o ni får tycka vad ni vill respekterar er så det får ni djurvänner eller bond vänner med göra jag bryr mig inte


    Förlåt mig, men jag förstår nästan inget av vad du skriver... Jag skulle uppskatta om punkt, kommatecken m.m. användes lite flitigare... :)

  • Amika 25 februari 2011

    Min plånbok tillåter inte alltid närproducerat svenskt kött. Så jag köper det jag har råd med. Men när jag har råd, så köper jag svenskt.

  • safir74 25 februari 2011

    Skulle jag köpa gotländskt kött i affären skulle jag bli ruinerad. Som tur är köper jag kött direkt från bönderna själva.
    Om man bara skulle köpa närproducerat så kan jag ju aldrig äta älg för inte knatar det omkring några älgar här nere på ön..

  • chrisq 25 februari 2011

    Skrivet av Tant_Anita den 24 feb 2011

    Skrivet av chrisn den 24 feb 2011

    (N)nej men kvaliten på kött är bättre utomlands


    Det var det mest oupplysta jag har läst i ett forum hittills Klart att svenskt kött håller bättre kvalité med den rigorösa kontroll det måste genomgå för att överhuvudtaget bli godkänt till försäljning.
    {kiss}håller på med en roman du kan köpa den sen om du vill kram{hug-left}

  • samaka 25 februari 2011

    Skrivet av Misty09 den 25 feb 2011
    Kan säga att handeln inte tar ut den största delen. Handeln idag säljer oftast köttet med förlust och har endast kött i butik som en service till kunden. Jag menar hur skulle det se ut om en butik tog bort köttet, då skulle ju inte kunden gå dit. Vissa detaljer säljs så det går jämnt ut och någon enstaka säljs med någon kronas vinst. Här tjänar inte butiken några pengar kan jag lova.....tro mig jag jobbar med detta!!


    Öh... hjälp mig med mattematiken...

    Jag återgår till lammkotletterna för 280 kr/kg.

    Bonden blir glad om han får 20 kr/kg. Att ta styckat lamm på återtag från slakteri kostar ca 25-30 kr/kg.

    Såtillvida slakteriet inte gör ett rejält påslag när de säljer till handeln ser inte jag att någon annan i ledet gör en lika stor vins som handeln...

    Nu är ju inte allt på ett lamm kotlett, men säg att ett lamm i handeln genererar ett genomsnittspris om minst 150 kr/kg. Det är fortfarande, i mitt exempel, 3 ggr pengarna vad varan kostade...

    Sen tänker inte jag ta hänsyn till att handeln måste kompensera den fullständiga hysteri som råder när fullt duglig mat hamnar i soporna bara för att vi konsumenter inte vill köpa de prickiga bananerna, de mjuka tomaterna och mjölken som går ut under morgondagen. Det är inte bara producenterna som ska drabbas av detta.

  • arnsurdeg 26 februari 2011

    jag köper det jag behöver, sedan skälvklart vill jag inte åka till afrika och köpa bananer så närproduserat är inte vikitgt utan att det finns nära mig, men jag skulle aldrig köpa en norsk lax som är filead i kina. något är fel i bland. skulle kunna tänka mig att vara självproduserande men inte lätt att ha en ko springande i tomten och kyklingar, vist kan man lagra potatis men litte svårare med tomater, men som alla nu vet kan dagens tomater lätt vara i kylskåpet i flera veckor och fortfaranade vara som nya,
    sunt förnuft är nog bra när man skall handla men det är inte självklart att det är svensk produserat för att det står svensk ko, kon kan vara transporterad från findland och sedan slaktad i sverige för att fileas i danmark,

  • Mistys 26 februari 2011

    Skrivet av samaka den 25 feb 2011

    Skrivet av Misty09 den 25 feb 2011
    Kan säga att handeln inte tar ut den största delen. Handeln idag säljer oftast köttet med förlust och har endast kött i butik som en service till kunden. Jag menar hur skulle det se ut om en butik tog bort köttet, då skulle ju inte kunden gå dit. Vissa detaljer säljs så det går jämnt ut och någon enstaka säljs med någon kronas vinst. Här tjänar inte butiken några pengar kan jag lova.....tro mig jag jobbar med detta!!


    Öh... hjälp mig med mattematiken...

    Jag återgår till lammkotletterna för 280 kr/kg.

    Bonden blir glad om han får 20 kr/kg. Att ta styckat lamm på återtag från slakteri kostar ca 25-30 kr/kg.

    Såtillvida slakteriet inte gör ett rejält påslag när de säljer till handeln ser inte jag att någon annan i ledet gör en lika stor vins som handeln...

    Nu är ju inte allt på ett lamm kotlett, men säg att ett lamm i handeln genererar ett genomsnittspris om minst 150 kr/kg. Det är fortfarande, i mitt exempel, 3 ggr pengarna vad varan kostade...

    Sen tänker inte jag ta hänsyn till att handeln måste kompensera den fullständiga hysteri som råder när fullt duglig mat hamnar i soporna bara för att vi konsumenter inte vill köpa de prickiga bananerna, de mjuka tomaterna och mjölken som går ut under morgondagen. Det är inte bara producenterna som ska drabbas av detta.


    Nu är det ju så att det är tre led efter bonden ibland t.o.m fyra eller fem. Bonden-transportör-slakteriet-kontrollant -transportör-packfabriken-transportören-grossisten-transportör-butiken -kunden.

    Detta led jag skrev här är det extrema. Ibland kan man ta bort ett par transportled då slakteriet har egen transport ( inte lejer in en utomstående firma) och grossist har egen transport,

    Vad alla dessa exakt tar betalt har jag ingen aning om men att alla ska ha sitt det är klart. Ibland har slakteriet egen kontrollant ibland lejs det in och ibland gör kommunerna stickprov. Detta ska också betalas med höga avgifter varje år sk stämpelskatt och miljökontrollskatt.

    Det köttet sen kostar butiken i slutändan är nära utpriset kan jag lova.

    En snittbutik får en vinst ( i bästa fall )på sista raden på 1-4 % av försäljningen när allt är betalt beroende på om det är en lågprisbutik (willys) eller en ica, löner,avgifter,butikshyror,skatter,kontrollavgifter, stämpelskatter,försäkringar,el,vatten,värme,dagskasseavgifter,växelkassaavgifter,uppräkningsavgifter, larmavgifter,larm , egensynskontrollavgifter, alkoholavgifter ( om man säljer folköl) ,miljö och hälsas avgifter, lån om man har det samt några andra små avgifter till kommunerna för besökskoll bla miljöavgifter.

    En kött bit eller vilken annan vara som helst säljs med ca 2-20 % påslag. En ica butik lägger på 2-50%
    Det högre påslaget är på specialvaror som ex husgeråd,böcker,leksaker mm. Barnmat och blöjor säljs ALLTID med minusmarginal. En barnmat kostar i butik ca 8 kr inpris är ca 8,5 - 9 kr
    Köttet säljs med minusmarginal vid extrapris förstås. Köttfärs säljs ALLTID med minusmarginal. Annat kött säljs med 2-5 % påslag.

    Du skriver att du inte tänker ta hänsyn till att butiken måste kompensera för saker som slängs. Men att varorna slängs är ju vårt fel, konsumenternas fel. Vi vägrar köpa bananer med nån prick på, bröd som är bakat för två dagar sen mm
    Kan lova att skulle vi konsumenter acceptera fläckiga apelsiner mm så skulle butiken inte slänga så mycket som slängs. Det är vi som konsumenter som måste ta vårt ansvar här. Då menar jag naturligtvis inte att vi ska bära hem rutten frukt eller gröna kotletter. Men det som vi konsumenter ratar och som får slängas är 100% duglig mat. Är apelsinen lite fläckig i skalet köps den inte så är det bara fast innehållet är perfekt. Så här har vi alla något vi måste ta hänsyn till och ansvar för. Rata inte den lite fläckiga apelsinen nästa gång du handlar eller ta brödet som bakades för två dagar sen och håller minst tre dagar till.

    Sen har vi en sak till som kostar butikerna miljonbelopp varje år och det är kunder som inte orkar gå tillbaka med mjölken, köttet,smöret eller vad det nu är man ångrar sig att köpa. Man ger det inte heller till kassören utan lägger det i närmsta hylla eller i värsta fall lämnar hela kundkorgen pga långa köer eller glömd plånbok eller annat. Detta hänsynslösa slarv kostar massor och sker i våra butiker varje dag för ca 500-1000 kr.

  • Tussilago_Flikkan 26 februari 2011

    Skrivet av Gnurf den 25 feb 2011

    Jag tycker om att lära mig nya språk och upptäcka nya kulturer...ergo köper jag både svenskt och utländskt. Däremot handlar jag uteslutande i svenska butiker, utom vid tillfällen då jag befinner mig utomlands. Då handlar jag helt enkelt i landet där jag för tillfället vistas...{fingers-crossed}

    Skånemejerier undviker jag eftersom det är en rotvälska omöjlig att förstå sig på.

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Rotv%C3%A4lska



    Så du har svårt att förstå vad mjölken säger eller? Tror svenskan är lika lätt att förstå/läsa oavsett om mjölkpaketen är från skåne, jönköping eller norrland.

  • samaka 26 februari 2011

    Skrivet av Misty09 den 26 feb 2011
    löner,avgifter,butikshyror,skatter,kontrollavgifter, stämpelskatter,försäkringar,el,vatten,värme,dagskasseavgifter,växelkassaavgifter,uppräkningsavgifter, larmavgifter,larm , egensynskontrollavgifter, alkoholavgifter ( om man säljer folköl) ,miljö och hälsas avgifter, lån om man har det samt några andra små avgifter till kommunerna för besökskoll bla miljöavgifter.


    Som för vilken bonde el slakteri som helst alltså...

    Givetvis kostar transport. Men det är som du skriver extremfall du tar upp. Grovstyckat kött till butik och styck och pack i butiken borde inte medföra så mycket merkostnader avseende transport.

    Kontrollavgifter är inräknat i legoslaktspriset... återtagskött genomgår samma kontroller som det som ska ut i butik.

    Skrivet av Misty09 den 26 feb 2011
    Du skriver att du inte tänker ta hänsyn till att butiken måste kompensera för saker som slängs. Men att varorna slängs är ju vårt fel, konsumenternas fel. Vi vägrar köpa bananer med nån prick på, bröd som är bakat för två dagar sen mm
    Kan lova att skulle vi konsumenter acceptera fläckiga apelsiner mm så skulle butiken inte slänga så mycket som slängs. Det är vi som konsumenter som måste ta vårt ansvar här. Då menar jag naturligtvis inte att vi ska bära hem rutten frukt eller gröna kotletter. Men det som vi konsumenter ratar och som får slängas är 100% duglig mat. Är apelsinen lite fläckig i skalet köps den inte så är det bara fast innehållet är perfekt. Så här har vi alla något vi måste ta hänsyn till och ansvar för. Rata inte den lite fläckiga apelsinen nästa gång du handlar eller ta brödet som bakades för två dagar sen och håller minst tre dagar till.


    Här missförstår du mig... jag anser oxå att konsumenten är den som måste tänka annorlunda. som det är idag drabbas producenten av detta, anser jag. Butiken måste hålla ned inköpspris eftersom de får kasta så mycket.

    Slipper butiken kasta så mycket kanske ekvationen, med rättvis fördelning, kan gå ihop utan att det måste till en prishöjning.

    Läste nyligen en studie av lönsamhet i lammproduktion i 100-st-får-klassen. Då snackar vi inte ens vinst i företaget utan enbart lön på 100 kr/tim till fårägaren! Det förhållandevis höga ersättningen (enl rapporten) berodde på att bönderna hade befintliga byggnader och ej lån att avbetala... betänk oxå att 1/3 av inkomsten består i bidrag. Tänk att vi på 2000-talet har livegna bönder helt utlämnade till EUs nyckfulla bidragssystem.

  • Tussilago_Flikkan 26 februari 2011

    Skrivet av Misty09 den 26 feb 2011

    Skrivet av samaka den 25 feb 2011

    Skrivet av Misty09 den 25 feb 2011
    Kan säga att handeln inte tar ut den största delen. Handeln idag säljer oftast köttet med förlust och har endast kött i butik som en service till kunden. Jag menar hur skulle det se ut om en butik tog bort köttet, då skulle ju inte kunden gå dit. Vissa detaljer säljs så det går jämnt ut och någon enstaka säljs med någon kronas vinst. Här tjänar inte butiken några pengar kan jag lova.....tro mig jag jobbar med detta!!


    Öh... hjälp mig med mattematiken...

    Jag återgår till lammkotletterna för 280 kr/kg.

    Bonden blir glad om han får 20 kr/kg. Att ta styckat lamm på återtag från slakteri kostar ca 25-30 kr/kg.

    Såtillvida slakteriet inte gör ett rejält påslag när de säljer till handeln ser inte jag att någon annan i ledet gör en lika stor vins som handeln...

    Nu är ju inte allt på ett lamm kotlett, men säg att ett lamm i handeln genererar ett genomsnittspris om minst 150 kr/kg. Det är fortfarande, i mitt exempel, 3 ggr pengarna vad varan kostade...

    Sen tänker inte jag ta hänsyn till att handeln måste kompensera den fullständiga hysteri som råder när fullt duglig mat hamnar i soporna bara för att vi konsumenter inte vill köpa de prickiga bananerna, de mjuka tomaterna och mjölken som går ut under morgondagen. Det är inte bara producenterna som ska drabbas av detta.


    Nu är det ju så att det är tre led efter bonden ibland t.o.m fyra eller fem. Bonden-transportör-slakteriet-kontrollant -transportör-packfabriken-transportören-grossisten-transportör-butiken -kunden.

    Detta led jag skrev här är det extrema. Ibland kan man ta bort ett par transportled då slakteriet har egen transport ( inte lejer in en utomstående firma) och grossist har egen transport,

    Vad alla dessa exakt tar betalt har jag ingen aning om men att alla ska ha sitt det är klart. Ibland har slakteriet egen kontrollant ibland lejs det in och ibland gör kommunerna stickprov. Detta ska också betalas med höga avgifter varje år sk stämpelskatt och miljökontrollskatt.

    Det köttet sen kostar butiken i slutändan är nära utpriset kan jag lova.

    En snittbutik får en vinst ( i bästa fall )på sista raden på 1-4 % av försäljningen när allt är betalt beroende på om det är en lågprisbutik (willys) eller en ica, löner,avgifter,butikshyror,skatter,kontrollavgifter, stämpelskatter,försäkringar,el,vatten,värme,dagskasseavgifter,växelkassaavgifter,uppräkningsavgifter, larmavgifter,larm , egensynskontrollavgifter, alkoholavgifter ( om man säljer folköl) ,miljö och hälsas avgifter, lån om man har det samt några andra små avgifter till kommunerna för besökskoll bla miljöavgifter.

    En kött bit eller vilken annan vara som helst säljs med ca 2-20 % påslag. En ica butik lägger på 2-50%
    Det högre påslaget är på specialvaror som ex husgeråd,böcker,leksaker mm. Barnmat och blöjor säljs ALLTID med minusmarginal. En barnmat kostar i butik ca 8 kr inpris är ca 8,5 - 9 kr
    Köttet säljs med minusmarginal vid extrapris förstås. Köttfärs säljs ALLTID med minusmarginal. Annat kött säljs med 2-5 % påslag.

    Du skriver att du inte tänker ta hänsyn till att butiken måste kompensera för saker som slängs. Men att varorna slängs är ju vårt fel, konsumenternas fel. Vi vägrar köpa bananer med nån prick på, bröd som är bakat för två dagar sen mm
    Kan lova att skulle vi konsumenter acceptera fläckiga apelsiner mm så skulle butiken inte slänga så mycket som slängs. Det är vi som konsumenter som måste ta vårt ansvar här. Då menar jag naturligtvis inte att vi ska bära hem rutten frukt eller gröna kotletter. Men det som vi konsumenter ratar och som får slängas är 100% duglig mat. Är apelsinen lite fläckig i skalet köps den inte så är det bara fast innehållet är perfekt. Så här har vi alla något vi måste ta hänsyn till och ansvar för. Rata inte den lite fläckiga apelsinen nästa gång du handlar eller ta brödet som bakades för två dagar sen och håller minst tre dagar till.

    Sen har vi en sak till som kostar butikerna miljonbelopp varje år och det är kunder som inte orkar gå tillbaka med mjölken, köttet,smöret eller vad det nu är man ångrar sig att köpa. Man ger det inte heller till kassören utan lägger det i närmsta hylla eller i värsta fall lämnar hela kundkorgen pga långa köer eller glömd plånbok eller annat. Detta hänsynslösa slarv kostar massor och sker i våra butiker varje dag för ca 500-1000 kr.


    Jag jobbar också inom handeln och ser dagligen allt du precis beskrivit, och jag håller med dig helt och hållet.
    Det är dags att folk öppnar ögonen. Kostnaden för allt svinn, de fläckiga bananerna, mjölkpaketen som ligger varma i godisavdelningen.. för att inte tala om allt snatteri... allt hamnar i det långa loppet på prislappen.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.