Har funderat lite på att göra äggost. Har en massa ägg över och kom då på att äggost det vill jag ha! Har aldrig ätit det och undrar om någon kan ge tips på hur man gör och om man tvunget måste ha en äggostform???
Jo recepten hittade jag också, men frågan kvarstår. Har ni provat att göra den utan äggostform??
MammaIrene9 januari 2009
NEj, jag har aldrig prövat att göra utan äggostform, men.....
Jag har gjot flera lyckade äggostar och kruxet är ju att när man gjort färdigt massan så skall man ju hälla den genom sil o sedan skeda upp den i äggostform o där skall den ju nu kunna rinna av sig ytterigare.....
Men nu funderar jag anluk.....
Om du har två silar så borde det också gå......
En sil som du skedar upp den lite tunna risgrynsgröten som det skall likna när det är färdigt.....
När det runnit av sig skedar du upp det i den andra silen, eller kanske durkslaget....
Efter ett lager, tar du o sockrar ca 2 msk, lägger på ett nytt lager, sockrar..osv till silen är full,
Räcker inte silen eller durkslaget till kan du ju häll av massan från den silen i en talrik så länge o upprepa proceduren....
Eller, vaför inte köpa en äggostform...
Jag har en rostfri från citygross, den kostade bara en hundring...
Hoppas du lyckas, det finns inget godare, var nogrann med att inte låta massan koka....
Mvh Irene
marwis9 januari 2009
Gå in på Tjörns hemsida: www.tjorn.se
Finns recept bådepå Tjörnkaka och äggost!
Jättebra recept. Kom ihåg bara att inte låta massan bli varmare än ca 70 grader.
/Marie
Lotten_J9 januari 2009
Låter spännande detta, men vad är äggost? Har aldrig hört talas om detta. Är det något man äter mer i södra Sverige? Tänkte om det är som med palt som är klassiskt norrländskt.
grill9 januari 2009
Äggost
Äggost en specialitet från Bohuslän men som idag finns i många delar av Sverige. Recepten varierar från person till person. Vilket som är det ursprungliga receptet kan man nog aldrig säga. Däremot måste det vara något syrligt som används för att mjölken skall skära sig. I följande recept används filmjölk och gräddfil. Det finns recept som innehåller bara filmjölk och i vissa recept använder man ättika. Vissa tar en del grädde istället för mjölk för att få den lite fetare och ”rundare”. Du kan självklart fördubbla receptet.
Jag önskar dig lycka till.
6 ägg + 2 äggulor
2,5 dl filmjölk
4 l mjölk (standardmjölk)
1½ dl gräddfil
½-1 dl socker
Gör så här
1) Vispa samman ägg och filmjölk och häll blandningen genom en sil (för att ta bort alla äggtrådar) ner i den kalla mjölken som du har hällt i en stor kastrull.
2) Värm sakta och under omrörning i botten just fram till mjölken börjar sjuda. Låt sjudningen pågåg till dess mjölken har ystat sig. OBS! Mjölken får inte koka, då blir äggosten hård. Använd gärna termometer, mjölken får ej komma upp till 100 grader, då sker ju kokning.
3) När ostmassan flutit upp är det dags att lyfta kastrullen från plattan. Låt den stå ca 10 minuter ,så att osten lugnar sig.
4) Fånga sedan upp osten med hålslev och lägg ostmassan i en äggostform. Har du ingen form använd en stor sil eller liknande eftersom det måste finnas hål så att vasslan kan rinna av.
5) Fyll formen och mellan varje lager strös socker och efter avslutande lager.
6) Låt äggosten kallna i formen. Gör den med fördel dagen före så att vasslan har runnit ur.
kerkja9 januari 2009
Skrivet av anluk den 9 jan 2009
Har funderat lite på att göra äggost. Har en massa ägg över och kom då på att äggost det vill jag ha! Har aldrig ätit det och undrar om någon kan ge tips på hur man gör och om man tvunget måste ha en äggostform???
kerkja9 januari 2009
Skrivet av anluk den 9 jan 2009
Har funderat lite på att göra äggost. Har en massa ägg över och kom då på att äggost det vill jag ha! Har aldrig ätit det och undrar om någon kan ge tips på hur man gör och om man tvunget måste ha en äggostform???
Det går alldeles utmärkt att göra äggost utan specilell form. Ta ett vanligt durkslag och lägg en handduk i och låt sedan osten rinna av ett dygn så blir den precis lika god som med en speciell form Lycka till // kerkja
anluk10 januari 2009
Tusen tack för alla svar. Skall minsann prova, det kan ju inte bli mer än misslyckat!
busan3711 januari 2009
Jag har aldrig hört talas om äggost, hur smakar det och hur äter man det?
MammaIrene11 januari 2009
Det är sött och lent i smaken o aldeles fantastiskt gott!!!!
De flesta äter det med jordgubbssyllt men egentligen är den urspungliga traditionen här i Bohuslän där äggosttraditionen kommer i från, att äta äggosten tillsamans med sill....
Jag har pövat någon gång o visst, det är också gott o passar ju bra till påsk , men jag föredrar jordgubbssyllt.....
Pröva, du kan inte bli besviken........
busan3711 januari 2009
Skrivet av MammaIrene den 11 jan 2009
Det är sött och lent i smaken o aldeles fantastiskt gott!!!!
De flesta äter det med jordgubbssyllt men egentligen är den urspungliga traditionen här i Bohuslän där äggosttraditionen kommer i från, att äta äggosten tillsamans med sill....
Jag har pövat någon gång o visst, det är också gott o passar ju bra till påsk , men jag föredrar jordgubbssyllt.....
Pröva, du kan inte bli besviken........
Får prova det nån gång, låter ju gott när man läser om det iaf :)
Har funderat lite på att göra äggost. Har en massa ägg över och kom då på att äggost det vill jag ha! Har aldrig ätit det och undrar om någon kan ge tips på hur man gör och om man tvunget måste ha en äggostform???
Äggost
Lite smalare, men fantastiskt god Äggost
Mormors äggost
Bohuslänsk äggost
Äggost
Jo recepten hittade jag också, men frågan kvarstår. Har ni provat att göra den utan äggostform??
NEj, jag har aldrig prövat att göra utan äggostform, men.....
Jag har gjot flera lyckade äggostar och kruxet är ju att när man gjort färdigt massan så skall man ju hälla den genom sil o sedan skeda upp den i äggostform o där skall den ju nu kunna rinna av sig ytterigare.....
Men nu funderar jag anluk.....
Om du har två silar så borde det också gå......
En sil som du skedar upp den lite tunna risgrynsgröten som det skall likna när det är färdigt.....
När det runnit av sig skedar du upp det i den andra silen, eller kanske durkslaget....
Efter ett lager, tar du o sockrar ca 2 msk, lägger på ett nytt lager, sockrar..osv till silen är full,
Räcker inte silen eller durkslaget till kan du ju häll av massan från den silen i en talrik så länge o upprepa proceduren....
Eller, vaför inte köpa en äggostform...
Jag har en rostfri från citygross, den kostade bara en hundring...
Hoppas du lyckas, det finns inget godare, var nogrann med att inte låta massan koka....
Mvh Irene
Gå in på Tjörns hemsida: www.tjorn.se
Finns recept bådepå Tjörnkaka och äggost!
Jättebra recept. Kom ihåg bara att inte låta massan bli varmare än ca 70 grader.
/Marie
Låter spännande detta, men vad är äggost? Har aldrig hört talas om detta. Är det något man äter mer i södra Sverige? Tänkte om det är som med palt som är klassiskt norrländskt.
Äggost
Äggost en specialitet från Bohuslän men som idag finns i många delar av Sverige. Recepten varierar från person till person. Vilket som är det ursprungliga receptet kan man nog aldrig säga. Däremot måste det vara något syrligt som används för att mjölken skall skära sig. I följande recept används filmjölk och gräddfil. Det finns recept som innehåller bara filmjölk och i vissa recept använder man ättika. Vissa tar en del grädde istället för mjölk för att få den lite fetare och ”rundare”. Du kan självklart fördubbla receptet.
Jag önskar dig lycka till.
6 ägg + 2 äggulor
2,5 dl filmjölk
4 l mjölk (standardmjölk)
1½ dl gräddfil
½-1 dl socker
Gör så här
1) Vispa samman ägg och filmjölk och häll blandningen genom en sil (för att ta bort alla äggtrådar) ner i den kalla mjölken som du har hällt i en stor kastrull.
2) Värm sakta och under omrörning i botten just fram till mjölken börjar sjuda. Låt sjudningen pågåg till dess mjölken har ystat sig. OBS! Mjölken får inte koka, då blir äggosten hård. Använd gärna termometer, mjölken får ej komma upp till 100 grader, då sker ju kokning.
3) När ostmassan flutit upp är det dags att lyfta kastrullen från plattan. Låt den stå ca 10 minuter ,så att osten lugnar sig.
4) Fånga sedan upp osten med hålslev och lägg ostmassan i en äggostform. Har du ingen form använd en stor sil eller liknande eftersom det måste finnas hål så att vasslan kan rinna av.
5) Fyll formen och mellan varje lager strös socker och efter avslutande lager.
6) Låt äggosten kallna i formen. Gör den med fördel dagen före så att vasslan har runnit ur.
Har funderat lite på att göra äggost. Har en massa ägg över och kom då på att äggost det vill jag ha! Har aldrig ätit det och undrar om någon kan ge tips på hur man gör och om man tvunget måste ha en äggostform???
Har funderat lite på att göra äggost. Har en massa ägg över och kom då på att äggost det vill jag ha! Har aldrig ätit det och undrar om någon kan ge tips på hur man gör och om man tvunget måste ha en äggostform???
Det går alldeles utmärkt att göra äggost utan specilell form. Ta ett vanligt durkslag och lägg en handduk i och låt sedan osten rinna av ett dygn så blir den precis lika god som med en speciell form Lycka till // kerkja
Tusen tack för alla svar. Skall minsann prova, det kan ju inte bli mer än misslyckat!
Jag har aldrig hört talas om äggost, hur smakar det och hur äter man det?
Det är sött och lent i smaken o aldeles fantastiskt gott!!!!
De flesta äter det med jordgubbssyllt men egentligen är den urspungliga traditionen här i Bohuslän där äggosttraditionen kommer i från, att äta äggosten tillsamans med sill....
Jag har pövat någon gång o visst, det är också gott o passar ju bra till påsk , men jag föredrar jordgubbssyllt.....
Pröva, du kan inte bli besviken........
Det är sött och lent i smaken o aldeles fantastiskt gott!!!!
De flesta äter det med jordgubbssyllt men egentligen är den urspungliga traditionen här i Bohuslän där äggosttraditionen kommer i från, att äta äggosten tillsamans med sill....
Jag har pövat någon gång o visst, det är också gott o passar ju bra till påsk , men jag föredrar jordgubbssyllt.....
Pröva, du kan inte bli besviken........
Får prova det nån gång, låter ju gott när man läser om det iaf :)