Jag har aldrig krossade tomater i min köttfärssås utan bara tomatpuré och buljong som vätska. Kryddor varierar men någon örtkrydda finns alltid med och den får koka minst 1 timma.
Ulrika9125 augusti 2010
Aldrig ketchup eller burkchampinjoner. Urk. Haha nej men just det tycker jag är väldigt opassande i köttfärssås.
Jag har alltid massor av lök, vitlök (ett måste!), nöt/blandfärs, burktomater av något slag (gillar inte sås gjord på färska tomater, blir för surt), chili av något slag, massor av torkad oregano, paprikapulver, tomatpuré, mango chutney (passar riktigt bra), buljongtärningar. Lite vin i som får koka med om det finns hemma. Jag har sällan grönsaker i.
123Linnea25 augusti 2010
Det kan bli ganska olika för varje gång. Men alltid med curry och pizzakrydda. Aldrig med ketchup.
elleave29 augusti 2010
Min köttfärrsås blir olika varje gång. Gillar att ha mycket grönsaker i, tex morötter i bitar, champinjoner, majs och/eller paprika.
Grunden är alltid nötfärs, lök, vitlök och burktomater (krossade eller passerade) lite vatten, buljong och redning. Kryddar alltid med massor av salt, peppar, paprika- och chilipulver.
Vill jag ha den mexikansk har jag i spiskummin och tacosås, vill jag ha den mer italienskt blir det oregano och kanske lite andra örter. Ibland åker det i lite chilisås eller tomatpuré oxå...
JennyV30 augusti 2010
Oftast har jag köttfärs så klart :D ,krossade tomater, gul lök, vitlök, burk champinjon eller färska, grädde, salt, svartpeppar, cayenne och paprikapulver. Kan varienra lite grann men detta blir det oftast!
Erajscha30 augusti 2010
Köttfärsås är ett intressant ämne. Jag har alltid älskat att göra köttfärsås sen jag var tio-elva år. Då hade jag i princip bara köttfärs, lök, burkchampinjoner och krossade tomater i.
Över tid har receptet varierat. Vissa perioder har jag haft grädde i, andra inga krosssade tomater (en snabb och smaskig variant till färsk pasta är att bara bryna färs i en liten stekpanna, smaksätta med lite soja, peppar, paprikapulver och heinz ketchup och så en stor sked creme fraiche)
Så här gör jag för det mesta numera:
Jag börjar med att bryna nötfärs i en gjutjärnsgryta, sen tillsätter jag grovriven morot, tärnad lök, och finhackad vitlök, kryddar med paprikapulver, oregano och chilipulver och låter det bryna ihop en stund. Sen har jag i en halv-en (beroende på hur stor sats) av vardera grönsaksbuljongtärning och oxbuljongtärning samt en burk krossade tomater. Sen får det puttra en liten stund och sen har jag i frusna skivade champinjoner, när det kokat upp igen tillsätter jag lite soja och en sked crème fraiche och så får det puttra en bra stund.
Sebben00330 augusti 2010
JAg brukar ha i vitlök, morötter, blandfärs, champinjoner, tomatpuré, krossade tomater och i slutet så brukar jag ibland ha i tärnad saltgurka och avslutar hela såsen med att toppa med grädde, ibland strör jag i hackad paprika också.
Kryddningen brukar vara lite varierad, men salt, peppar, basilika är ett måste.
Sen blir det lite olika, chili-pulver, cayennepeppar, pepparmix. Tycker om när det är lite drag i maten hehe :D
vinciqator30 augusti 2010
Skrivet av fetknopp den 2 aug 2008
Riven rotselleri och, eller palsternacka förhöjer smaken betydligt!
Klassiker i Italien. Underskattad accent.
Min bas; Färs, lök, tomat, vitlök, salt och svartpeppar.
Varia: Rotselleri, morot, färsk fänkål, pepparrot, kanel, basilika, timjan, chili, vindaloopasta, tandoripasta, galangarot/citrongräs, anis ( barnfavvo ) - helt beroende på vad den ska användas till.
Lenkan30 augusti 2010
Tar vad jag har hemma, min köttfärssås smakar alltid olika.
Vad jag alltid har i är dock oxfärs, gul lök, vitlök, salt och svartpeppar och cayennepeppar.
Oftast blir det också krossade tomater och burkchampinjoner i, pizzakrydda och sambal.
Ibland rivna morötter eller tärnat sidfläsk.
Har jag en skvätt grädde eller creme fraiche över åker det ned i.
Har vi ätit tex mex dagen innan så hamnar ofta överblivna tacokryddorna i.
The_mama97mia3 oktober 2010
*puff*
Har nu läst hela tråden och känner mig inspirerad, här blir det köttfärssås och pasta idag, på barnens begäran.
solvik2073 oktober 2010
Har några olika;
För gäster;
Färs
Krossade tomater
Vitlök
oregano
Basilika
Salt
Samt att det skall Puttra i några timmat (rec. från Italien)
Jag har aldrig krossade tomater i min köttfärssås utan bara tomatpuré och buljong som vätska. Kryddor varierar men någon örtkrydda finns alltid med och den får koka minst 1 timma.
Aldrig ketchup eller burkchampinjoner. Urk. Haha nej men just det tycker jag är väldigt opassande i köttfärssås.
Jag har alltid massor av lök, vitlök (ett måste!), nöt/blandfärs, burktomater av något slag (gillar inte sås gjord på färska tomater, blir för surt), chili av något slag, massor av torkad oregano, paprikapulver, tomatpuré, mango chutney (passar riktigt bra), buljongtärningar. Lite vin i som får koka med om det finns hemma. Jag har sällan grönsaker i.
Det kan bli ganska olika för varje gång. Men alltid med curry och pizzakrydda. Aldrig med ketchup.
Min köttfärrsås blir olika varje gång. Gillar att ha mycket grönsaker i, tex morötter i bitar, champinjoner, majs och/eller paprika.
Grunden är alltid nötfärs, lök, vitlök och burktomater (krossade eller passerade) lite vatten, buljong och redning. Kryddar alltid med massor av salt, peppar, paprika- och chilipulver.
Vill jag ha den mexikansk har jag i spiskummin och tacosås, vill jag ha den mer italienskt blir det oregano och kanske lite andra örter. Ibland åker det i lite chilisås eller tomatpuré oxå...
Oftast har jag köttfärs så klart :D ,krossade tomater, gul lök, vitlök, burk champinjon eller färska, grädde, salt, svartpeppar, cayenne och paprikapulver. Kan varienra lite grann men detta blir det oftast!
Köttfärsås är ett intressant ämne. Jag har alltid älskat att göra köttfärsås sen jag var tio-elva år. Då hade jag i princip bara köttfärs, lök, burkchampinjoner och krossade tomater i.
Över tid har receptet varierat. Vissa perioder har jag haft grädde i, andra inga krosssade tomater (en snabb och smaskig variant till färsk pasta är att bara bryna färs i en liten stekpanna, smaksätta med lite soja, peppar, paprikapulver och heinz ketchup och så en stor sked creme fraiche)
Så här gör jag för det mesta numera:
Jag börjar med att bryna nötfärs i en gjutjärnsgryta, sen tillsätter jag grovriven morot, tärnad lök, och finhackad vitlök, kryddar med paprikapulver, oregano och chilipulver och låter det bryna ihop en stund. Sen har jag i en halv-en (beroende på hur stor sats) av vardera grönsaksbuljongtärning och oxbuljongtärning samt en burk krossade tomater. Sen får det puttra en liten stund och sen har jag i frusna skivade champinjoner, när det kokat upp igen tillsätter jag lite soja och en sked crème fraiche och så får det puttra en bra stund.
JAg brukar ha i vitlök, morötter, blandfärs, champinjoner, tomatpuré, krossade tomater och i slutet så brukar jag ibland ha i tärnad saltgurka och avslutar hela såsen med att toppa med grädde, ibland strör jag i hackad paprika också.
Kryddningen brukar vara lite varierad, men salt, peppar, basilika är ett måste.
Sen blir det lite olika, chili-pulver, cayennepeppar, pepparmix. Tycker om när det är lite drag i maten hehe :D
Riven rotselleri och, eller palsternacka förhöjer smaken betydligt!
Min bas; Färs, lök, tomat, vitlök, salt och svartpeppar.
Varia: Rotselleri, morot, färsk fänkål, pepparrot, kanel, basilika, timjan, chili, vindaloopasta, tandoripasta, galangarot/citrongräs, anis ( barnfavvo ) - helt beroende på vad den ska användas till.
Tar vad jag har hemma, min köttfärssås smakar alltid olika.
Vad jag alltid har i är dock oxfärs, gul lök, vitlök, salt och svartpeppar och cayennepeppar.
Oftast blir det också krossade tomater och burkchampinjoner i, pizzakrydda och sambal.
Ibland rivna morötter eller tärnat sidfläsk.
Har jag en skvätt grädde eller creme fraiche över åker det ned i.
Har vi ätit tex mex dagen innan så hamnar ofta överblivna tacokryddorna i.
*puff*
Har nu läst hela tråden och känner mig inspirerad, här blir det köttfärssås och pasta idag, på barnens begäran.
Har några olika;
För gäster;
Färs
Krossade tomater
Vitlök
oregano
Basilika
Salt
Samt att det skall Puttra i några timmat (rec. från Italien)
Hemma;
Färs
lök
smör
mjöl
vatten
kryddpeppar
salt
Mormors finska köttfärsås
Har massor med olika.Finns även vikt väktat varianten med morötter