Detta året ska vi fira jul för första gången hemma hos oss. Självklart vill man att det ska bli så bra som möjligt nu när föräldrar och svärföräldrar kommer.. :)
Är det någon som kan ge lite tips på vad man ska tänka på, och vad man ska bjuda på vid julbordet (förutan skinka, janssons, korv, rödbetssallad, mimosasallad, köttbullar och prinskorv som är ett måste..) Skulle vara roligt att kunna lägga till något nytt på bordet..
permat20 november 2008
laxrullar tycker jag e väldigt gott...ser lite lyxigt o avancerat ut oxå:)
potatisgratäng kan man ha...
Ål eller annan rökt fisk....
Roggan20 november 2008
En favorit på vårat julbord är skinkcrepes. Går att göra i förväg och frysa ner. Bara att ta fram och stoppa i i ugnen.
Receptet på skinkstuvningen kommer här Mammas skinkstuvning
boz196520 november 2008
Hm! Kan komma på en hel massa grejor, men ska bara ge några exempel.
* Lax kokt i folie i ugnen.
* Sillsallad.
* Tre sorters sill, här hemma brukar det bli löksill, senapssill och vitlökssill.
* Ägghalvor med Kalles kaviar (stenbitsrom går också bra :) ).
* Doris sill - stekt sill i ättikslag (vanlig 1-2-3-lag) med lök, kryddpeppar och lagerblad.
* Lutfisk (kokt torsk för de som inte gillar lutfisk) med kokt potatis och senapssås (Möllers torrsenap).
* Ris à-la Malta med saftsås.
* Diverse smågodis.
* Bröd: vitt, vört och grovt.
Senapssås är barnsligt enkelt att göra. Man gör bara en vanlig bèchamel och smaksätter med Möllers torrsenap utrörd i lite kokande vatten, en klick dijonsenap och en klick vanlig bordssenap.
Som sagt: jag skulle kunna hålla på ett bra tag till, men ska skona er alla för det.
Gnurf20 november 2008
Räkröra brukar jag göra till Julbordet, lägg upp i en skål och dekorera med vridna citron/gurkskivor och persiljakvitar. Praktiskt då den även går att förbereda i förväg. Dimensionsmässigt ungefär:
Blandas ner i röra av gräddfil (eller matyoghurt eller creme fraiche), majonäs. Smaksätt med salt, peppar, chilisås.
Gnurf20 november 2008
Eller Revbensspjäll, doften av nystekta spjäll slår det mesta...:p. Marinera över natten i marinad av chilisås, soja, honung, ingefära, vitlök. Låt steka låååångsamt i 125-150 grader varm ugn....
Gnurf20 november 2008
Kanske imponera på svärmor med en ugnsbakad Leverpastej? Klä en 1,5l avlång form med bacon, häll leversmeten däri (grundrecept finns nog i massor här på MK :)). Baka av i 150-175 grader varm ugn.
Men låt för allt smör i Småland ingen inbilla dig något annat än att det ska vara äkta grädde, en skvätt cognac, äggulor och grönpeppar i leversmeten....(Y)
jessica-j20 november 2008
Tack så jätte mycket för alla goda tips, kommer använda mycket av dem.. längtar riktigt mycket till julen nu...
marjoh120 november 2008
Vid en buffe i Augusti bjöd jag på rödbetsägg. Ett recept jag läste i Matmagasimet. Jag gjorde inte som det stod utan som vanligt min egen variant. Koka och skala ägg och lägg dem sedan i spadet från en burk skivade inlagda rödbetor. Låt det ligga i kylskåp under natten och dela dem i halvor. Säkert jättegott att servera på en rödbetsalladsbädd tillsammans med persilja. Jag serverade det på en bädd av tärnade rödbetor och en dillkvist i varje ägg.
En kul grej bara!
En annan sak om du har ett gotte/frukt och nöt bord. Ställ då fram en liten hink/kartong/skål som kläs i aluminiumgfolie och lite julband så gästerna har någonstans att slänga ev skräp och skal.
Lycka till med din första jul.
Marie
marjoh120 november 2008
puff
marwis20 november 2008
Apelsin- och rödlökssallad med balsamvinägerdressing ovh valnötter. Mums
systeryster20 november 2008
Konsums senaste medlemsutskick innehöll en god Cheescake med pepparkaka i botten istället för Digestivekex, och inslag av apelsinskal.Kanske kan vara en grande finale som efterätt.:p
marjoh120 november 2008
puff
Okänd21 november 2008
Skrivet av jessica-j den 20 nov 2008
Detta året ska vi fira jul för första gången hemma hos oss. Självklart vill man att det ska bli så bra som möjligt nu när föräldrar och svärföräldrar kommer.. :)
Är det någon som kan ge lite tips på vad man ska tänka på, och vad man ska bjuda på vid julbordet (förutan skinka, janssons, korv, rödbetssallad, mimosasallad, köttbullar och prinskorv som är ett måste..) Skulle vara roligt att kunna lägga till något nytt på bordet..
Jag skulle lägga till sill, gärna några sorter, rökt lax och sik, gravad lax är ett måste på vårt julbord, liksom lutfisken som med sin senapssås och det knaperstekta baconet är en av julens höjdare!
Som avslutning blir det rinsgrynsgröt med tillhörande grötrim. Gröten som det alltid blir över av blir till ris á lá malta vid juldagens efterrätt då det brukar bli ugnsstekt kalkon som middag.
Ha en trevlig Jul!
PillaL21 november 2008
Vi brukar ha musslor i bacon som lite extra småplock till julmaten, barnen och jag älskar det !
Man lindar in en mussla (från konservburk) i en bacon bit och sätter i en tandpetare så att baconet sitter fast. Sedan steker man dem och serverar. De brukar ta slut först av allt på bordet...:) Annars är det väl som många andra har skrivit , julskinka, jansson, sill, lax, sillsallad, köttbullar, prinskorv, sylta, potatis , ägghalvor ( de har vi majonnäs,räkor och stenbitsrom/kaviar på). m.m, m.m.....
Hoppas att ni får en riktigt mysig jul !
monac21 november 2008
Skrivet av marwis den 20 nov 2008
Apelsin- och rödlökssallad med balsamvinägerdressing ovh valnötter. Mums
åh...Marwis,det där lät riktigt,riktigt gott!:D(Y)
monac21 november 2008
brukar göra vilöks/ört marinerade kronärtskockshjärtan,samt en härlig sallad med scampi,rödlök,chili,mango och garnera med granatäpple...inga specifika "julrätter" men ett revligt inslag till alla kött och chark mat!:)
Jag hittade precis ett trevligt recept från ovanstående...dvs Kicki8. Tycker att dessa ägg passar perfekt till julbordet. Äggsvampar
Okänd22 november 2008
Skrivet av PillaL den 21 nov 2008
Vi brukar ha musslor i bacon som lite extra småplock till julmaten, barnen och jag älskar det !
Man lindar in en mussla (från konservburk) i en bacon bit och sätter i en tandpetare så att baconet sitter fast. Sedan steker man dem och serverar. De brukar ta slut först av allt på bordet...:) Annars är det väl som många andra har skrivit , julskinka, jansson, sill, lax, sillsallad, köttbullar, prinskorv, sylta, potatis , ägghalvor ( de har vi majonnäs,räkor och stenbitsrom/kaviar på). m.m, m.m.....
Hoppas att ni får en riktigt mysig jul !
De här musslorna brukar vi ofta göra, men inte till julbordet.
Grovmalen svartpeppar, ibland citronpeppar sätter pricken över i på den här anrättningen.
Trä upp dem på små grillspett, lägg dem i ett korvbröd med lite remouladsåsås i botten mmmmums fillibabba!
Detta året ska vi fira jul för första gången hemma hos oss. Självklart vill man att det ska bli så bra som möjligt nu när föräldrar och svärföräldrar kommer.. :)
Är det någon som kan ge lite tips på vad man ska tänka på, och vad man ska bjuda på vid julbordet (förutan skinka, janssons, korv, rödbetssallad, mimosasallad, köttbullar och prinskorv som är ett måste..) Skulle vara roligt att kunna lägga till något nytt på bordet..
laxrullar tycker jag e väldigt gott...ser lite lyxigt o avancerat ut oxå:)
potatisgratäng kan man ha...
Ål eller annan rökt fisk....
En favorit på vårat julbord är skinkcrepes. Går att göra i förväg och frysa ner. Bara att ta fram och stoppa i i ugnen.
Receptet på skinkstuvningen kommer här
Mammas skinkstuvning
Hm! Kan komma på en hel massa grejor, men ska bara ge några exempel.
* Lax kokt i folie i ugnen.
* Sillsallad.
* Tre sorters sill, här hemma brukar det bli löksill, senapssill och vitlökssill.
* Ägghalvor med Kalles kaviar (stenbitsrom går också bra :) ).
* Doris sill - stekt sill i ättikslag (vanlig 1-2-3-lag) med lök, kryddpeppar och lagerblad.
* Lutfisk (kokt torsk för de som inte gillar lutfisk) med kokt potatis och senapssås (Möllers torrsenap).
* Ris à-la Malta med saftsås.
* Diverse smågodis.
* Bröd: vitt, vört och grovt.
Senapssås är barnsligt enkelt att göra. Man gör bara en vanlig bèchamel och smaksätter med Möllers torrsenap utrörd i lite kokande vatten, en klick dijonsenap och en klick vanlig bordssenap.
Som sagt: jag skulle kunna hålla på ett bra tag till, men ska skona er alla för det.
Räkröra brukar jag göra till Julbordet, lägg upp i en skål och dekorera med vridna citron/gurkskivor och persiljakvitar. Praktiskt då den även går att förbereda i förväg. Dimensionsmässigt ungefär:
4 dl grovhackade räkstjärtar
1 dl fint tärnad västerbottensost
1 dl fint tärnat grönt äpple
1 dl fint tärnad rödlök
Blandas ner i röra av gräddfil (eller matyoghurt eller creme fraiche), majonäs. Smaksätt med salt, peppar, chilisås.
Eller Revbensspjäll, doften av nystekta spjäll slår det mesta...:p. Marinera över natten i marinad av chilisås, soja, honung, ingefära, vitlök. Låt steka låååångsamt i 125-150 grader varm ugn....
Kanske imponera på svärmor med en ugnsbakad Leverpastej? Klä en 1,5l avlång form med bacon, häll leversmeten däri (grundrecept finns nog i massor här på MK :)). Baka av i 150-175 grader varm ugn.
Men låt för allt smör i Småland ingen inbilla dig något annat än att det ska vara äkta grädde, en skvätt cognac, äggulor och grönpeppar i leversmeten....(Y)
Tack så jätte mycket för alla goda tips, kommer använda mycket av dem.. längtar riktigt mycket till julen nu...
Vid en buffe i Augusti bjöd jag på rödbetsägg. Ett recept jag läste i Matmagasimet. Jag gjorde inte som det stod utan som vanligt min egen variant. Koka och skala ägg och lägg dem sedan i spadet från en burk skivade inlagda rödbetor. Låt det ligga i kylskåp under natten och dela dem i halvor. Säkert jättegott att servera på en rödbetsalladsbädd tillsammans med persilja. Jag serverade det på en bädd av tärnade rödbetor och en dillkvist i varje ägg.
En kul grej bara!
En annan sak om du har ett gotte/frukt och nöt bord. Ställ då fram en liten hink/kartong/skål som kläs i aluminiumgfolie och lite julband så gästerna har någonstans att slänga ev skräp och skal.
Lycka till med din första jul.
Marie
puff
Apelsin- och rödlökssallad med balsamvinägerdressing ovh valnötter. Mums
Konsums senaste medlemsutskick innehöll en god Cheescake med pepparkaka i botten istället för Digestivekex, och inslag av apelsinskal.Kanske kan vara en grande finale som efterätt.:p
puff
Detta året ska vi fira jul för första gången hemma hos oss. Självklart vill man att det ska bli så bra som möjligt nu när föräldrar och svärföräldrar kommer.. :)
Är det någon som kan ge lite tips på vad man ska tänka på, och vad man ska bjuda på vid julbordet (förutan skinka, janssons, korv, rödbetssallad, mimosasallad, köttbullar och prinskorv som är ett måste..) Skulle vara roligt att kunna lägga till något nytt på bordet..
Jag skulle lägga till sill, gärna några sorter, rökt lax och sik, gravad lax är ett måste på vårt julbord, liksom lutfisken som med sin senapssås och det knaperstekta baconet är en av julens höjdare!
Som avslutning blir det rinsgrynsgröt med tillhörande grötrim. Gröten som det alltid blir över av blir till ris á lá malta vid juldagens efterrätt då det brukar bli ugnsstekt kalkon som middag.
Ha en trevlig Jul!
Vi brukar ha musslor i bacon som lite extra småplock till julmaten, barnen och jag älskar det !
Man lindar in en mussla (från konservburk) i en bacon bit och sätter i en tandpetare så att baconet sitter fast. Sedan steker man dem och serverar. De brukar ta slut först av allt på bordet...:) Annars är det väl som många andra har skrivit , julskinka, jansson, sill, lax, sillsallad, köttbullar, prinskorv, sylta, potatis , ägghalvor ( de har vi majonnäs,räkor och stenbitsrom/kaviar på). m.m, m.m.....
Hoppas att ni får en riktigt mysig jul !
Apelsin- och rödlökssallad med balsamvinägerdressing ovh valnötter. Mums
åh...Marwis,det där lät riktigt,riktigt gott!:D(Y)
brukar göra vilöks/ört marinerade kronärtskockshjärtan,samt en härlig sallad med scampi,rödlök,chili,mango och garnera med granatäpple...inga specifika "julrätter" men ett revligt inslag till alla kött och chark mat!:)
Ett förslag som vi bruka ha är
Rulader med plommon
Jag hittade precis ett trevligt recept från ovanstående...dvs Kicki8. Tycker att dessa ägg passar perfekt till julbordet.
Äggsvampar
Vi brukar ha musslor i bacon som lite extra småplock till julmaten, barnen och jag älskar det !
Man lindar in en mussla (från konservburk) i en bacon bit och sätter i en tandpetare så att baconet sitter fast. Sedan steker man dem och serverar. De brukar ta slut först av allt på bordet...:) Annars är det väl som många andra har skrivit , julskinka, jansson, sill, lax, sillsallad, köttbullar, prinskorv, sylta, potatis , ägghalvor ( de har vi majonnäs,räkor och stenbitsrom/kaviar på). m.m, m.m.....
Hoppas att ni får en riktigt mysig jul !
De här musslorna brukar vi ofta göra, men inte till julbordet.
Grovmalen svartpeppar, ibland citronpeppar sätter pricken över i på den här anrättningen.
Trä upp dem på små grillspett, lägg dem i ett korvbröd med lite remouladsåsås i botten mmmmums fillibabba!