Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ankarstock

 
  • Serverar: 2 portioner
Skriv ut

Gott bröd.Mjölkfritt.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Surdegen: Värm vattnet till 37°C (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med vattnet. Blanda i mjölet. Låt bunken stå övertäckt i rumsvärme 1 - ­2 dygn. Surdegen får mest arom om den får stå 2 dygn. Rör då ner ytterligare 1/2 dl mjöl efter 1 dygn.
  2. 2:a eller 3:e dagen: Värm vattnet till 37°C (fingervarmt). Blanda surdegen med vatten och rågmjöl. Rör ihop till en lös deg. Jäs den övertäckt i rumstemperatur minst 8 timmar, t ex över en dag eller natt.
  3. Efter ca 8 timmar: Tillsätt salt, sirap, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg, först i bunken, sedan på mjölat bakbord.
  4. Dela degen i 2 delar. Forma dem till släta längder. Lägg dem i smorda formar. Jäs under bakduk ca 1 tim. Värm ugnen till 175°C.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 1/4 tim. Stjälp då bröden ur formarna. Låt limporna kallna inlindade i bakdukar. Skiva dem inte förrän följande dag.
  6. MJÖLKFRITT: Smörj formarna med mjölkfritt margarin.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.