Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Blancherad isbergssallad med hollandaisesås

 
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 5 minuter
Skriv ut

Lätt, läcker och somrig förrätt trots att den serveras varm. Passar som förrätt till det mesta på sommarmatsedeln.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Kyl isbergssalladen i kylskåp innan det anrättas. Dela salladshuvudet i fyra klyftor från rotstammen. Skär sedan bort det grova i rotstammen.
  2. Börja med såsen.
  3. Förbered ett vattenbad i en större kastrull. Koka upp vattnet. Lägg äggulorna i en något mindre kastrull tillsammans med citronsaft, vatten, salt och peppar.
  4. Smält smöret i ett separat kärl. När vattnet i den stora kastrullen kokat upp, dra av den från värmen.
  5. Vispa ihop äggulor, vatten, citronsaft och kryddor. Sätt sedan denna mindre kastrull i vattenbadet. Fortsätt vispa. Tillsätt så det smälta smöret under vispning, först droppvis, sedan i en tunn stråle. Såsen skall få en något tjock konsistens. Om för tunn, tillsätt ännu en äggula. Håll såsen varm, men får ej koka.
  6. Koka upp vatten i en stor och vid kastrull. Salta. Dra av kastrullen från värmen när saltet smält.
  7. Lägg med en hålslev försiktigt ned salladsklyftorna i vattnet. Blanchera i 2-3 minuter. Ta upp klyftorna och lägg upp genast. Slå lite hollandaisesås på var klyfta, strö en aning malen vitpeppar över och servera genast. Servera resten av såsen i separat kanna.
  8. Gott, lätt, fräscht och en läcker inledning till en middag. Ett lätt vin, kanske rosé, passar till.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.