Baka ett stort bröd av många bullar som fått jäsa samman. Strö olika sorters frön ovanpå så ser brödet extra spännande ut.
Instruktioner
- Börja med att smula ner jästen i en degskål. Häll över det fingervarma vattnet och rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt vetegroddar, salt, sirap, matolja och solrosfrön.
- Arbeta in rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
- Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i ca 30 lika stora bitar. Rulla ut dem till ca 16 cm långa längder. Gör en knut.
- Lägg ca 15 knutar ganska tätt, till ett bröd, på bakpappeprsklädda plåtar. Låt brödet jäsa under duk ca 30 minuter.
- Pensla bröden med uppvispat ägg och strö frön över dem. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter eller tills bröden har fin färg och känns torra.
- Låt bröden kallna på galler under duk. Går bra att frysa.
- Ugn 200°
Publicerat den
26 september 2008
Liknande recept
Skriv kommentar