Instruktioner
Skala räkorna och ställ kallt. Blanda salt, cayenne-, vit- och svartpeppar, basilika och timjan. Blanda och ställ åt sidan. Blanda finhackad lök, bladselleri och finhackad grön spansk peppar. Blanda och ställ åt sidan. Hetta upp oljan i en stekpanna tills den börjar ryka svagt. Blanda i mjölet, lite i taget. Rör om hela tiden tills redningen är mörkbrun, 3-5 minuter. Tag av pannan från värmen och rör i grönsaksblandningen. Tillsätt 2-3 tsk av kryddmixen. Sätt på riset. Koka upp buljongen, tillsätt redningen lite i taget och rör om väl. Sänk värmen och låt småputtra c:a 5 minuter, rör om hela tiden. Smält smöret i en kastrull, fräs räkorna och purjolöken i smöret en minut. (Smalare alternativ: värm i redningen i stället). Tillsätt den redda buljongen, hetta upp och späd ev. med mer buljong. Rör om och skaka kastrullen omväxlande under tiden. Om såsen skär sig, tillsätt ytterligare 2 msk buljong eller vatten och skaka kastrullen tills såsen går ihop igen. Smaka av och tillsätt ev. mer av kryddmixen. Rör om väl och servera med riset.