Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fiskqueneller Gädda med hummersås

 
  • Serverar: 3-4 portioner
Skriv ut

Detta ger en sammetslen färs med en underbar sås

Ingredienser

Instruktioner

  1. Hummersåsen: Värm matoljan i en rejäl kastrull. Krossa hummern på en skärbräda och dela den på längden. Krossa klorna med en nötknäppare. Skär morötter och lök i tärningar. När oljan är riktigt varm och nästan kokar så lägger du i hummern i sitt skal, morötter, lök, krossad vitlök, timjan och lagerblad. Rör om några minuter.
  2. Flambera med cognacen men se upp så inte elden tar sig upp i fläkten, smaksätt sen med cayennepepparen.
  3. Häll på 2 dl av det vita vinet och låt allt koka upp några minuter. Tillsätt fiskbuljongen, tomatpurén, och lite salt. Låt koka ihop ca 30 minuter.
  4. Blanda smöret och mjölet i en liten skål. Det ska användas för att reda såsen senare.
  5. Sila över buljongen i en kastrull och låt koka upp. Red den genom att klicka i smör-mjölblandningen och rör om.
  6. Tillsätt vispgrädden och låt det koka några minuter under omrörning. Håll varmt.
  7. Gäddfärsen: Mal gäddköttet i en köttkvarn eller hackmaskin och lägg det i en bunke. Använd elvisp till att vispa ner de 2 äggen.
  8. Blanda i det mjuka smöret och vispa till en jämn smet. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar.
  9. Forma degen till små bollar (queneller) 2-3 st per person till förrätt eller 5-6 per person som varmrätt och sänk ner dem i sjudande, ej kokande saltat vatten. Eter ca 5 minuter så ta upp quenellerna och lägg dem i en ugnssäker form.
  10. Häll över hummersåsen. Ställ in formen i ugn på 200º och låt det stå där tills quenellerna svällt lite och blivit gyllenbruna, ca 10 minuter. Ställ formen direkt på bordet och servera med vitt bröd till att suga upp såsen med.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.