Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Gumbo med räkor

(1 kommentar)  
  • Serverar: 8 portioner
Skriv ut

Denna specialitet från den amerikanska södern är en efterlängtad favorit. Denna version är dock fettsnålare än originalet.

Ingredienser

Instruktioner

  1. (Gumbo filékrydda framställs av blad från sassafrasträdet och har en smak som är en blandning av timjan, gräs och rotselleri. Det är en mycket viktig krydda i cajunköket. Kryddan används för att tillsätta den speciella smaken till gumbon, men också för att få en kraftigare konsistens på grytan, eftersom den samtidigt reder vätskan. Kryddan ska alltid tillsättas i slutet av tillagningen eftersom den annars lätt, om den utsätts för allt för mycket värme, ger en "trådig" konsistens. Gumbo filékrydda finns att köpa i kryddbodar och specialaffärer.)
  2. Skala den gula löken och hacka den fint. Ansa paprikan och hacka den fint. Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Skala vitlöksklyftorna och hacka dem fint.
  3. Hetta upp oljan på medelvärme i en tjockbottnad gryta. Stek korven tills den är genomstekt, ca 8 minuter. Ta upp korven, låt den rinna av på hushållspapper och dela den i 1½ cm stora bitar.
  4. Tillsätt lök och paprika till grytan och fräs på medelvärme tills grönsakerna är mjuka, ca 7 minuter. Tillsätt tomater och vitlök och fräs upp under omrörning, ca 4 minuter. Tillsätt buljong och tabasco, sjud upp och låt sjuda ca 10 minuter.
  5. Skär kycklingen i 2½ cm stora kuber. Tillsätt kyckling och okra till grytan. Sänk värmen och låt sjuda tills kycklingen är färdig, ca 12 minuter. Tillsätt räkorna och korven och låt sjuda tills allt är genomvarmt, ca 5 minuter. Blanda ner gumbo filékrydda. Sjud upp under omrörning tills blandningen tjocknar, ca 2 minuter. Smaka ev av med salt och peppar. Servera genast.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • klyban 26 november 2010

    Du har de flesta grejer rätt ingredienserna, men det som verkligen ger gumbon dess speciella smak har du helt glömt. Och det är att man gör en roux(Från ljus choklad färgat till mörk chocklad färgad). Testa detta så ska du se din gumbo blir extremt mycket godare. Sen ska en gumbo koka MINST 1½ innan man skickar i kött, korv och fisk eller vad man nu har förutom gumbo grunden. En riktig gumbo enligt vissa ska koka i flera dagar innan den anses klar. Roux tar man 1 del vetemjöl och en del rapsolja/majsolja. Sen bryner man mjölet sakta till rätt färg, fiskgumbo så gör man roux ljus chokladfärgad, kyckling mellan färgad och ltie tyngre kött som anka, gås eller kanske vilt så kör man en mörk chokladfärgad roux. Detta tar ca15-25min att uppnå, viktigt att man står och rör hela tiden med en träslev(plast smälter). Annars bränns mjölet och man får börja om från början. Min sambo hon känner på 100m avstånd från huset att det nalkas gumbo, och i trapphuset så är doften av gumbo bedövande. Tycker synd om mina grannar när dom får känna den goda lukten men inte få smaka :D

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.