Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Jessica´s saffransdoftande fisksoppa/gryta

(15 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Den här fisksoppan är gudomlig. Den måste bara smakas. Ett tips som gör den ännu godare är att göra den dagen innan eller rent av frysa in den. Då kommer alla smaker på sin plats.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smält smöret i en vid gryta. Ta fänkålen, purjolöken, tomaterna, paprikan och vitlöken, ej potatisen. Hacka dem i lagom bitar och fräs dem en liten stund i smöret. Ta upp dem och lägg dem i en skål till senare.
  2. Ta vatten, vin och buljong och koka upp. Vatten, vin och buljong kan man ta egentligen hur mycket som helst av. Bara smaka av och känna att balansen känns bra. Ingen av smakerna ska sticka ut, utan vara väl balanserat mot varandra.
  3. Skala potatisen och klyfta den i lagom stora klyftor. Lägg ner den i vätskekoket. Blanda i burken med lätt crème fraiche. Smaka av med lite salt och peppar.
  4. Skär laxen i kuber. När potatisen börjar bli klar så ska den kubade laxen i. Låt koka tillsammans ytterligare fem min. Sen ska skalade räkorna, kräftstjärtarna och musslorna i. Då får grytan inte koka upp!! Då blir skaldjuren sega och tråkiga.
  5. Sen i med grönsakerna. Sist men inte minst ska saffranet anordnas på följande sätt: Tag en msk smör i en kastrull och smält det. När smöret i smält ska saffranet i och fräsa sig till god smak. Tar ca 1-2 min. Men sänk värmen för saffranet får inte brännas. Då smakar det både beskt och konstigt. I med saffransröran i grytan och rör om. Smaka av med peppar och salt.
  6. Servera med vitlöksaioli och ett gott friskt vitt vin!
  7. Ps. Detta recept är en grund till en god fisksoppa. Sen kan man efter eget smak och tycke plocka ner annan fisk eller skaldjur, andra kryddor osv. Bara prova sig fram. Själv gör jag nog olika varje gång. Men grunden är densamma! Ds.

Kommentarer (15)

  • Prima 7 augusti 2008

    Har länge letat efter ett recept som kan motsvara den underbara fisk och skaldjurssoppa jag smakade då jag jobbade som servitris på en restaurang för typ... arton år sen. Den var nåt av det godaste jag ätit. Ska testa denna, den låter lovande :)

  • HenriettaBetty 20 april 2011

    Oh lala! Jag gillar denna riktigt riktigt mycket! Passade på att låna receptet till min blogg, henrietta.shapemeup.se Det var riktigt gott att smacka i lite sambal olec & chili också!

  • vian 3 januari 2012

    Tack för grymt gott sopprecept. En riktig höjdare =D

  • vian 3 januari 2012

    Betyg 5, såklart. Rekommenderas varmt.

  • fuxen1 21 januari 2012

    Verkligen jättegott !

  • fuxen1 21 januari 2012

    Verkligen jättegott !

  • fuxen1 21 januari 2012

    Verkligen jättegott !

  • fuxen1 21 januari 2012

    Verkligen jättegott !

  • fuxen1 21 januari 2012

    Verkligen jättegott !

  • fuxen1 21 januari 2012

    Verkligen jättegott !

  • fuxen1 21 januari 2012

    Verkligen jättegott !

  • fuxen1 21 januari 2012

    Verkligen jättegott !

  • fuxen1 21 januari 2012

    Verkligen jättegott !

  • lottanylund 10 november 2013

    liten fråga, hur många gram saffran är det i "ett paket"? bor i Finland och våra paket är knappast av samma storlek

  • jessicaedstam 10 november 2013

    Kul att du hittade min soppa! Det är 0,5 g i våra saffranspåsar. Lycka till :)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.