Jättegoda bagels från Leila Lindholm.
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, salt, honung.
- Tillsätt lite mjöl i taget.
- Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Degen skall vara stum och ganska hård.
- Låt den jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i cirka 60 minuter.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 bitar.
- Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra degbiten runt fingret så att den större ring bildas.
- Jäs bagelsen under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter.
- Koka upp vatten i en stor kastrull.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Koka degringarna i vattnet, några i taget, i cirka 2-3 minuter på varje sida.
- Låt dem torka av på en ren kökshandduk.
- Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över valfria frön (kanel & russinbagels ska bara penslas med äggvita, alltså inga frön).
- Grädda bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.
Publicerat den
9 maj 2010
Liknande recept
Skriv kommentar