Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lenrimmad lax

 
  • Serverar: 10 portioner
Skriv ut

Oftast när man rimmar lax på restaurang använder man metoden torrsaltning (1 del socker och 3 delar salt) och det är då mycket lätt att fisken blir för salt och torr. Med den variant som beskrivs här blir fisken len och mjäll. Lenrimmad lax är hållbar i ca 2 veckor vid rätt förvaring (i kyl max + 2_C).

Ingredienser

Instruktioner

Dag 1: Filea laxen och dra bort strålbenen med en plattång. Be gärna din fiskhandlare om hjälp. Lägg laxsidorna med skinnsidan nedåt på ett djupt bleck och gnid in 2 dl salt laxens köttsida. Täck över med plastfilm och ställ in i kylen över natten. Koka saltlaken och låt den kallna helt.Dag 2: Skrapa bort överblivet salt med handflatan och lägg över laxen på ett nytt rent bleck med höga kanter. Häll över laken och låt stå i minst 2 dygn. Laxen kan förvaras i laken 1 vecka, sedan måste du byta lake och kan därefter förvara laxen i högst 1 vecka till.Vid servering: Ta upp fisken och låt den rinna av. Torka den med hushållspapper. Skiva den i tunna skivor och servera t ex dillstuvad potatis till.Denna lax kan även användas till bland annat canapéer, sandwichar, bufféer och laxpudding. Till förrätt går det åt 50-60 g och till huvudrätt ca 100-110 g benfri lax.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.