Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Marielles valnötslimpa

 
  • Serverar: 1 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

Här kommer receptet på mitt allra godaste matbröd som jag sakta men säkert experimenterat mig fram till! Det är ett mastigt bröd som mättar länge och är gott att tugga på. Ugn: 225° C

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smula sönder jästen i en stor bunke. Rör ihop vattnet och yoghurten i en kastrull på spisen till 37° C. Häll en skvätt över jästen och rör ut tills den är helt blir en äcklig sörja. Häll nu i resterande degspad.
  2. Rör ned de båda rågmjölen i blandningen tills det blir till en fin smet. Hacka valnötskärnorna till godtyckliga bitar (dock inte försmå! Det blir inte fullt lika mumsigt då ;D) och rör ner tills de är ordentligt fördelade.
  3. Nu är det dags för vetemjölet. För mig brukar det VANLIGTVIS duga med 6-7 dl vetemjöl, men det har visat sig att det krävs olika mängd för mig varje gång jag gör detta bröd. Det huvudsakliga är att du får en fast och fin deg, och sedan är inte mängden så superviktig. Pytsa ner lite i taget och gör det bästa av saken helt enkelt!
  4. Låt nu degen stå och gosa till sig i 25 minuter, helst vid en varm spis med en fuktig handduk över sig.
  5. Sätt på ugnen på 225° C.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt med lite mjöl. Forma till en rund limpa och lägg på en plåt.
  7. Låt limpan jäsa täckt i ytterligare 25 minuter.
  8. Pensla (lättast är att bara ta lite vatten i handen och skvätta över) limpan försiktigt med antingen vatten (för ett fräscht och rustikt utseende) eller lite smält smör (så blir limpan glansig).
  9. Grädda mitt i ugnen i ca. 30 minuter så att limpan får lite färg. Låt svalna under en handduk på plåten.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.