- Serverar: 20 portioner
- Tid: 3 timmar
Skriv ut
Detta bröd bakar jag helst i riktig bagarstuga med vedeldad ugn. Det är en mycket uppskattad present att ta med sig kring juletid.
Det går även att baka hemma i ugnen, fast gör då degen 1/3 så stor så att du får plats för jäsning nr. 2.
Instruktioner
- Smula jästen. Smält margarinet och tillsätt mjölken. Låt allt bli fingervarmt. Häll blandningen över jästen. Tillsätt socker, salt och sirap.
- Blanda brödkryddorna med rågsikten och arbeta ner i degen. Tillsätt så mycket vetemjöl som du behöver för att få en fin deg. Låt jäsa övertäckt på "varm" dragfri plats i 30 min.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och forma 20 runda "bullar" som du vartefter bakar ut med kruskavel och lägger på jäshyllor i bagarstuga och plåtar om du bakar i ditt kök för att jäsa ytterligare 30 min.
- Nagga brödkakorna precis innan gräddning som hemma sker i 250 grader i ca. 3-4 min. Kolla så det ser bra ut, det är ju olika beroende på ugnens kapacitet.
- Borsta av mjöl och kallna sedan på galler under bakduk.
Publicerat den
7 oktober 2010
Skriv kommentar