Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Murkelgratinerad flundra/rödspätta

 
  • Serverar: 6 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

Lite annorlund fiskrätt, tar lite tid att tillreda den men desto mer uppskattad.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Hacka och skölj murklorna. Spara spadet. Koka upp murkelspad och vatten tillsammans med en fiskbuljongtärning och citronsaften, (4dl).
  2. Fräs löken mjuk utan att den får färg, tillsätt murklorna, fräs ytterliggare ett par minuter. Lägg i fisken ovanpå murklorna, späd med buljong och låt fisken sakta sjuda, ej koka, drygt 10 min under lock.
  3. När fisken är färdig, lyft upp den försiktigt på ett ugnsfast fat men låt den först mellanlanda på ett dubbelvikt hushållspapper.
  4. Skala och koka potatisen till ducehessen. När potatisen är kokt pressa den till mos och arbeta in margarin, kryddor och äggulor. Låt svalna.
  5. Spritsa ut duchessen, lägg först en strörand runt kanten. Spritsa därpå en kraftigare mönstrad rand runt fatet. Det är viktigt att få höjd på potatisranden så murkelsåsen kan rymmas.
  6. Koka på stark värme ihop svampen i buljongen tills det återstår någon msk vätska. Tillsätt då grädden och koka på stark värme under omrörning ihop såsen till knappt hälften återstår och det blir en tjock sås.
  7. Vispa under tiden 1 dl grädde till hårt skum. Tag pannan från värmen. Vispa i äggulorna och ca 1 msk margarin. Vänd därefter i den uppvispad grädden. Smaksätt slutligen såsen med några saltkorn. Slå såsen över fisken. Blanda ostsorterna och strö över.
  8. Gratinera i ugn, ca 40 min i 150-175 grader, så att fisken har blivit varm och duchessen fått fin färg.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.