Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ricottakaka med saffransaprikoser

 
  • Serverar: 10 portioner
Skriv ut

En dessert mitt emellan cheesecake och ostkaka. Att baka paj utan deg har flera fördelar. Den blir smalare men också glutenfri. Den krämiga ostkakan har en frisk citronsmak, och pricken över i är de härliga aprikoserna som har en oslagbar smak av saffran, konjak och kanel.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Kakan: Sätt ugnen på 175°. Använd en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter, men kolla först att formen inte läcker genom att hälla vatten i den. Använd annars en annan ugnssäker form som rymmer ca 2 l. Smörj formen.
  2. Lägg ricotta, socker, lemon curd, vaniljfrön, citronskal och majsstärkelse i en matberedare. Kör med pulsknappen tills allt har blandats. Tillsätt äggen, ett i taget, och fortsätt mixa till en slät smet. Häll smeten i formen.
  3. Baka i mitten av ugnen tills ytan är gyllenbrun och kakan genomgräddad, ca 1 timme och 15 minuter. Känn med provsticka att den är genomgräddad.
  4. Saffransaprikoser: Blanda aprikoser, konjak och saffran i en liten kastrull. Låt marinera ca 1 timme. Tillsätt socker, vatten, kanel och kardemumma.
  5. Koka på svag värme ca 15 minuter. Flytta över aprikoserna i en skål. Öka värmen något och koka ihop lagen till en tjockare konsistens, ca 15 minuter. Häll sockerlagen över aprikoserna och låt dem kallna.
  6. Vid servering, skär färskosttårtan i bitar och servera med aprikoserna.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.