En dessert mitt emellan cheesecake och ostkaka. Att baka paj utan deg har flera fördelar. Den blir smalare men också glutenfri. Den krämiga ostkakan har en frisk citronsmak, och pricken över i är de härliga aprikoserna som har en oslagbar smak av saffran, konjak och kanel.
Instruktioner
- Kakan:
Sätt ugnen på 175°. Använd en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter, men kolla först att formen inte läcker genom att hälla vatten i den. Använd annars en annan ugnssäker form som rymmer ca 2 l. Smörj formen.
- Lägg ricotta, socker, lemon curd, vaniljfrön, citronskal och majsstärkelse i en matberedare. Kör med pulsknappen tills allt har blandats. Tillsätt äggen, ett i taget, och fortsätt mixa till en slät smet. Häll smeten i formen.
- Baka i mitten av ugnen tills ytan är gyllenbrun och kakan genomgräddad, ca 1 timme och 15 minuter. Känn med provsticka att den är genomgräddad.
- Saffransaprikoser:
Blanda aprikoser, konjak och saffran i en liten kastrull. Låt marinera ca 1 timme. Tillsätt socker, vatten, kanel och kardemumma.
- Koka på svag värme ca 15 minuter. Flytta över aprikoserna i en skål. Öka värmen något och koka ihop lagen till en tjockare konsistens, ca 15 minuter. Häll sockerlagen över aprikoserna och låt dem kallna.
- Vid servering, skär färskosttårtan i bitar och servera med aprikoserna.
Publicerat den
28 augusti 2011
Liknande recept
Skriv kommentar