Härliga bullar med vaniljkrämsfyllning.
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke. Smält matfett i en kastrull på svag värme. Tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm, 37 grader. Häll den ljumma degvätskan över jästen och rör om så att den löser sig.
- Tillsätt salt, socker eller sirap och ev. kardemumma. Mät mjölet genom att hälla det luftigt direkt från påsen i ett litermått. Tillsätt drygt 2/3 av mjölet.
- Arbeta degen kraftigt med en träsked, ca 8 minuter, tills degen blir blank, smidig och släpper kanterna. Jäs under bakduk i ca 30 minuter till dubbel storlek.
- Arbeta ihop degen och ta sedan upp den på mjölat bakbord. Tillsätt mer mjöl om det behövs och arbeta degen smidig.
- Dela degen i två delar. Rulla ut en bit deg till en längd och dela den i 12 lika stora delar. Rulla till släta bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 15 minuter.
- Häll vaniljkräm i en spritspåse. Gör en grop i mitten av varje bulle och fyll med kräm. Låt bullarna jäsa ytterligare ca 10 minuter. Värm ugnen till 250 grader.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 5-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under duk. Efter gräddningen penslas bullarna med smält smör eller margarin och doppas i strösocker.
Publicerat den
27 december 2007
Liknande recept
Skriv kommentar