Ett Serbiskt bakverk som jag fick smaka på jobbet.
Instruktioner
- Börja med fyllningen.
Häll vallmofröna i en kastrull tillsammans med sockret och blanda väl.
- Rör ner mjölken.
Koka upp under ständig omrörning.
Småkoka sedan på svag värme under omrörning ca 5 minuter.
- Vispa äggvitorna till hårt skum.
Ta av kastrullen från spisen och vänd ned äggvitorna. Småkoka ytterligare 1 minut och låt sedan fyllningen kallna.
- Dela smöret i mindre bitar och lägg i en bunke.
Rör ut en äggula i taget i smöret.
Riv citronskalet och rör ned det i smörblandningen.
- Värm mjölken till 37 grader och smula i jästen.
Tillsätt sockret, rör om och låt stå en stund så att jästen löses upp i mjölken.
- Rör ned i smörblandningen.
Sikta i mjölet och knåda till en smidig deg.
Täck med en duk och låt jäsa 1 timme.
- Dela degen i två delar och knåda snabbt ihop varje del till en rundel på mjölat bakbord.
Kavla ut en deghalva i taget till en ca 30 x 40 cm stor fyrkant (35 mm tjock).
- Bred ut hälften av fyllningen ända ut i kanterna och rulla med lätta fingrar ihop degen till en rulle.
- Lyft försiktigt över till en plåt. Upprepa proceduren med den andra deghalvan och lyft över den till plåten.
Täck plåten med en duk och låt jäsa dragfritt till dubbel storlek.
- Värm ugnen till 200 grader.
- Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt kakan svalna innan den lyfts från plåten. Skär i 1 cm tjocka skivor och njut!
Publicerat den
16 september 2008
Liknande recept
Skriv kommentar