Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Strudla

 
Skriv ut

Ett Serbiskt bakverk som jag fick smaka på jobbet.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med fyllningen. Häll vallmofröna i en kastrull tillsammans med sockret och blanda väl.
  2. Rör ner mjölken. Koka upp under ständig omrörning. Småkoka sedan på svag värme under omrörning ca 5 minuter.
  3. Vispa äggvitorna till hårt skum. Ta av kastrullen från spisen och vänd ned äggvitorna. Småkoka ytterligare 1 minut och låt sedan fyllningen kallna.
  4. Dela smöret i mindre bitar och lägg i en bunke. Rör ut en äggula i taget i smöret. Riv citronskalet och rör ned det i smörblandningen.
  5. Värm mjölken till 37 grader och smula i jästen. Tillsätt sockret, rör om och låt stå en stund så att jästen löses upp i mjölken.
  6. Rör ned i smörblandningen. Sikta i mjölet och knåda till en smidig deg. Täck med en duk och låt jäsa 1 timme.
  7. Dela degen i två delar och knåda snabbt ihop varje del till en rundel på mjölat bakbord. Kavla ut en deghalva i taget till en ca 30 x 40 cm stor fyrkant (3­5 mm tjock).
  8. Bred ut hälften av fyllningen ända ut i kanterna och rulla med lätta fingrar ihop degen till en rulle.
  9. Lyft försiktigt över till en plåt. Upprepa proceduren med den andra deghalvan och lyft över den till plåten. Täck plåten med en duk och låt jäsa dragfritt till dubbel storlek.
  10. Värm ugnen till 200 grader.
  11. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt kakan svalna innan den lyfts från plåten. Skär i 1 cm tjocka skivor och njut!

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.