Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vit chokladkladdtårta

 
  • Serverar: 10-12 portioner
Skriv ut

Den här vackra och lyxiga tårtan smakar nästan som vit chokladtryffel. Sherry eller likör är frivilliga ingredienser, men de ger tårtan en vuxen smak som få kan motstå.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smöra formen innan du klär bottnen och kanterna med bakplåtspapper, så undviker du att papperet glider när smeten hälls i. Klipp små jack i bakplåtspapperet så att det formar sig efter kanten.
  3. Smält chokladen över ett vattenbad eller i mikron. Vispa smör och socker till en ljus och krämig smet. Tillsätt äggen ett i taget, vispa väl. Blanda ner filmjölken (bli inte förskräckt, det kan se ut som om allt har skurit sig). Häll under omrörning i mjöl blandat med bakpulver. Tillsätt hälften av sherryn eller likören och den avsvalnade, smälta chokladen.
  4. Häll smeten i formen och grädda 50-60 minuter. Kakan är färdig när du kan sticka ner en tandpetare utan att någon smet fastnar på den. Den ska dock vara lite klistrig. Baka inte kakan för länge, då försvinner kladdkänslan.
  5. Ta ut kakan och låt den vila 15 minuter i formen. Stjälp upp kakan på ett galler och ställ en tallrik under, häll den resterande sherryn eller likören jämnt över den ljumma kakan. Låt kakan svalna helt.
  6. Värm vispgrädden till kokpunkten och bryt sönder chokladen, häll grädden över bitarna och låt dem smälta av värmen, rör om då och då. Häll glasyren över kakan, låt den gärna rinna ner över kanterna. Dekorera tårtan med bär eller blommor.
  7. Dekorationstips: Tårtan blir jättevacker om den dekoreras med blommor, vinbärsblad eller bär. Vinbär och björnbär är gott till, deras syrliga smak passar till allt det söta. Pudra till sist med lite florsocker.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.