Blåbärsbrödpudding anno 1800-tal

En underbar brödpudding som kommer ifrån ”Lilla Gummans” mormor i Arboga.
Smör, grädde, socker och smaker snålade man inte på när det dukades till fest.
Detta är en riktig festpudding från flydda tider.
Jag gjorde den på vitt formbröd som legat ett par dagar.
Men ska man vara riktigt lyxig så använder man även gammalt vetebröd, som kanelbullar och vetelängder också.
Men hemma hos oss hinner sådant aldrig bli gammalt.
Serveras varm med vispgrädde eller vaniljsås.

Blåbärsbrödpudding anno 1800-tal
Källa: Egentagen
Uppladdad av: Anderstam
Skrivet: för över 2 månader sedan

Ingredienser

150 g smör
10 skivor formbröd (350 g)
7-8 dl blåbär (400 g)
3 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1½ dl socker
1 msk vaniljsocker
4 ägg
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk

Betyg (0 röster)
Antal personer
6-8
Visningar:
2464
Sparat:
94

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg smöret i en ugnsform och ställ in så smöret smälter och börjar småbubbla.

Skär brödet i ca 2 cm tärningar och lägg i formen, strö över 1 tsk kanel och vänd runt så smöret sugs upp. Strö över blåbären.

Blanda grädde, mjölk, kardemumma, vaniljsocker, 1 dl socker och 1 tsk kanel.

Vispa upp äggen och rör i gräddblandningen. Häll allt i formen.

Blanda ½ dl socker och 1 tsk kanel. Pudra det över alltihop.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50-60 minuter.
Servera varm med vispad grädde eller vaniljsås.

LIKNANDE RECEPT

av Mistys
över 2 månader
av sikaal
över 2 månader
över 2 månader
av MrsC
över 2 månader
över 2 månader
över 2 månader

LIKNANDE VIDEORECEPT

Hittade inga liknande videorecept.