Fylld kalkon är en amerikansk paradrätt som är bra festmat när man är många. Fågeln steks med örter och grönsaker som ger en smakrik upplevelse.
Instruktioner
- Lägg svampen i hett vatten och låt den bli lite mjuk. Rosta brödet och skär det i 2 cm stora tärningar. Skala lökarna, hacka två av dem och halvera resten.
- Skala morötter, rotselleri, persiljerot och äpple. Kärna ur äpplet. Riv en morot, 50 g selleri, 50 g persiljerot och äpplet. Skär resten av rotsakerna i bitar.
- Hetta upp smöret i en stor stekpanna och fräs den hackade löken tills den börjar bli mjuk. Rör ner de rivna rotfrukterna, fräs tre minuter och låt dem därefter svalna. Låt svampen rinna av.
- Blanda de frästa rotfrukterna med svamp, bröd och ägg och salta och peppra generöst. Tillsätt bladen från timjankvistarna.
- Sätt ugnen på 200 grader. Spola av kalkonen in- och utvändigt och fyll den med brödblandningen. Förslut öppningen med tandpetare och steksnöre. Gnid in kalkonen med salt och peppar.
- Lägg kalkonen med bröstsidan upp i en braspanna och lägg på baconskivorna. Fördela resten av rotfrukterna och lökarna runt kalkonen. Häll på buljong och vatten. Stek i ugnen tre timmar och ös med skyn då och då.
- Lägg kalkonen på ett fat och håll den varm. Ta upp rotfrukterna och håll dem varma. Häll skyn i en gryta, koka upp och smaka av med salt och peppar. Sila skyn och servera till kalkonen.
Publicerat den
10 januari 2012
Liknande recept
Skriv kommentar