Mias räkfond

Släng aldrig räkskalen! Det finns mycket smak i dom!
Koka egen fond o gör fisksoppa på sen!

Här är ett förslag på hur du enkelt kan göra för att få mkt smak av det som annars bara går i soporna.

Ingredienser

Skalen efter 1 kg räkor
1 gul lök
1-3 klyftor vitlök
1 citron
1 lagerblad
1 klick smör
1 msk olja av neutral sort
10 st vitpepparkorn
Några varv med chiliflakeskvarnen
1 liter vatten ca, så det täcker renset
1 glas vitt vin
1 tsk dillfrö
1-2 msk stjälkar av dill och/eller persilja
1 msk tomatpuré

Betyg (0 röster)
Visningar:
6390
Sparat:
59

Gör så här

Fräs skalen i smör och olja i stor kastrull. Obs! akta så det inte bränns!

I med hackad lök och vitlök. Pressa citronsaft över.
Ha i resten av ingredienser och kryddor och så klart vattnet.

Låt koka ca 20 minuter. Ta av kastrullen från värmen, sila av. Låt sedan koka ihop (reducera) i mindre kastrull så länge som du har tålamod, jag lät mitt gå ner till typ 4 deciliter.

Låt kallna, ställ i kylen, du kan frysa in detta som istärningar att ta fram till fiskrätter ist f buljong eller så har du det som bas till soppan nästa dag. OBS igen - inget salt i detta recept, det får man smaka av sedan i soppan, men vill du så kan du ha i 1 tsk salt i avkoket med, beror lite på om du har färska eller frusna räkor, de färska är mkt saltare.

Snacka om återanvändning!

LIKNANDE RECEPT

av SDMaya
över 2 månader
av UllaC
över 2 månader
över 2 månader
av Bodil56
över 2 månader
över 2 månader
av LaJefa
över 2 månader

LIKNANDE VIDEORECEPT

Hittade inga liknande videorecept.