Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vinnarpaj med vit chokladpannacotta

 
  • Serverar: 12-15 portioner
Skriv ut

Pajen är inte svår att göra, men den tar tid, eftersom den måste svalna eller stelna mellan varje moment. Camilla Granetin från Österåker vann första pris i en rabarberfestival med den här pajen. Receptet är från Allers nr 17, 2009. Jag har själv inte testat den än, men jag tror den är väl värd varenda minut!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Arbeta ihop mjöl, mandel, bakpulver, smör, socker och ägg till en pajdeg. Tillsätt mer mjöl om degen känns för kletig. Tryck ut degen i en pajform, helst med löstagbar kant, och ställ att vila i kylen minst 30 minuter.
  2. Tryck fast degens kanter med folieremsor, så att de inte sjunker ned medan de gräddas. Grädda i 175° 10-15 minuter tills det blir gyllenbrunt. Låt svalna.
  3. Skölj rabarbern och skär den i bitar. Den röda färgen sitter till stor del i skalet och det får gärna vara kvar om det inte är grovt och fult. Blanda rabarbern med sockret i en kastrull. Låt koka upp försiktigt och koka tills rabarbern är mjuk, ca 15 minuter. Smaka av så att det blir lagom sött.
  4. Rör ut potatismjölet i litet vatten och rör ned i den kokande krämen. Det ska bli en tjock konsistens, inte alls rinnig. Tillsätt mer potatismjöl om det behövs. Låt krämen svalna.
  5. Smält 50 g vit choklad i en kopp i mikron eller över vattenbad. Börja med 30 sekunder på full effekt om du använder mikro, kör sedan mer om det behövs. Pensla insidan av pajskalet med chokladen. Låt stelna och häll sedan på rabarberkrämen. Den ska fylla pajskalet till hälften.
  6. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och dela chokladen i bitar. Koka upp grädde, socker och vaniljfrön under omrörning. Dra kastrullen från värmen, tillsätt chokladen och rör tills den smält. Tillsätt gelatinbladen ett och ett under omrörning.
  7. Häll blandningen försiktigt över rabarberkrämen i pajskalet. Ställ att stelna i kylen 2-3 timmar.
  8. Dra med en kniv runt kanten av pannacottan så att den släpper formen. Lossa kakan försiktigt. Smält chokladen till garneringen och gör en liten strut av bakplåtspapper. Spritsa ett fint mönster över pajen. Det lättaste är att bara göra långa, raka streck tvärsöver kakan.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.