Älgstek

Serverar: 8 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

En supergod älgstek med en sås som är helt gudomlig.

Ingredienser

  • 2 kg älgstek
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 palstenacka
  • 100 g rotselleri
  • 1 dl rött vin
  • 5 dl viltbuljong (tärning + vatten)
  • 3 lagerblad
  • 10 svartpepparkorn
  • 4 timjankvistar
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 msk maizena majsstärkelse redning för mörka såser
  • olja till stekning
  • salt och peppar
  • Instruktioner

    Bryn köttet runt om i olja i en medelstor stekgryta tills den har fått fin färg. Lyft upp köttet på ett fat. Skala lök, morot, palsternacka och rotselleri och dela i mindre bitar. Bryn grönsakerna i olja i stekgrytan. Lägg tillbaka köttet och häll i vinet. Koka upp igen och skumma av ytan. Sänk värmen och lägg i kryddorna och sätt på locket. Låt köttet sjuda på svag värme tills innetempraturen är ca 70 grader (ca 45 minuter per kilo). Lyft upp köttet. Sila av stekskyn i en kastrull. Koka ihop skyn tills det är ca 3 dl kvar. Tillsätt grädde och red med maizena. Smaka av med salt och peppar. Servera steken med sås kokt potatis, gele eller rårörda bär och lättkokta gönsaker. t ex morot och brocolli.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    4-6
    2

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Vilken svamp..?
    Vi har verkligen blivit bortskämda med en massa härliga svampsorter...

    Svamplära!
    Passa på att lära dig de vanligaste svampsorterna!Svamp är en ömtål...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben