Äppelbröd

Serverar: 2 portioner

Äpplena gör brödet saftigt och gott. Brödet passar lika bra på ostbrickan som till frukost eller mellanmål. Hasselnötter kan bytas ut mot solrosfrön.

Ingredienser

  • 2 äpplen
  • 25 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk honung
  • 1 msk salt
  • 3 dl fullkornsdurummjöl, 180 g
  • 9 dl vetemjöl, 540 g
  • Pensling
  • Mjölk
  • Garnering
  • 25 g hasselnötsflagor (½ påse) eller hackade hasselnötter
  • Instruktioner

    1. Kärna ur och grovriv äpplena. Smula jästen i en bunke. Värm vatten och mjölk till 37 grader. Häll vätskan över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt äppelriv, de båda mjölsorterna, honung och salt. Arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt i ca 45 minuter.
    2. Dela degen i två bitar på mjölad arbetsbänk och forma dem till avlånga bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Snitta bröden på ovansidan med en vass kniv. Pensla med mjölk och strö över hasselnötsflagor. Låt jäsa utan bakduk i ca 30 minuter.
    3. Sätt ugnen på 250 grader och sätt samtidigt in en plåt längst ner i ugnen.
    4. Häll ca ½ dl vatten på den varma plåten. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 10 minuter. Sänk ugnsvärmen till 200 grader och grädda ytterligare ca 15 minuter. Låt bröden svalna på galler.

    Liknande recept

    4.5
    2 h 30 min
    1
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben