Lättgjort, saftigt av vetedeg - det är mums.
Den bakas i en långpanna.
Ingredienser
75 g smör eller margarin
4 dl mjölk
50 g jäst
1 ½ dl socker
1 l vetemjöl (ca)
5-6 äpplen
50 g smör eller margarin
2 msk socker
1 tsk mald kanel
Instruktioner
- Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm.
Smula jästen i en bunke. Häll över mjölkblandningen och rör om.Tillsätt socker och mjöl. Arbeta ihop till en smidig, ganska lös deg. Låt jäsa övertäckt i ca 20 minuter.
- Skala, kärna ur och skiva äpplena. Lägg bakplåtspapper i en långpanna eller smörj den.
- Arbeta ihop degen i bunken och häll ut den i långpannan.
Platta ut den med mjölad hand så att den täcker pannan.
Lägg äppelskivorna som taktegel över degen.
Låt jäsa övertäckt i ca 25 minuter.
- Smält matfettet. Pensla degen och äpplena med det och strö över socker och kanel.
Grädda kakan i mitten av ugnen tills den har fått fin färg och är genomgräddad, ca 20 minuter
Skär kakan i rutor sedan den svalnat
Lycka till !
Liknande recept
Kommentarer (0)