Biffcurry från Sri Lanka

Serverar: 4-6 portioner

Jättegod köttgryta med sting som äts som del av en måltid med grönsaksrätter och ris eller med bröd till frukost. Rätten blir godast om man använder rostad curry som är typiskt för Sri Lanka, finns i bland i orientaliska affärer. Rampe och currylöv är ganska svårt att få tag på men finns också ibland i vissa orientaliska affärer.

Ingredienser

  • 500 g nötkött
  • 1 msk curry, gärna rostad
  • 1/2 msk chillipulver (något mindre om du är känslig för stark mat)
  • 1/4 msk gurkmeja
  • 1 stor klyfta vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 tomat
  • 2 msk tamarind juice eller limejuice
  • Salt
  • 1 buljongtärning
  • 1-2 dl vatten
  • Cocosmjölk
  • Rampe och currylöv (om du får tag på)
  • Instruktioner

    1. Skär köttet i bitar. Blanda i kryddorna, skär löken i klyftor och vitlöken i bitar. Blanda med köttet. Tillsätt tomaten skuren i bitar och pressa juicen över köttet.
    2. Lägg i buljongtärningen, smula den gärna först. Salta efter smak. Om du hittar rampe och currylöv tillsätt dem nu. Häll på vattnet, lite i taget blanda alla ingredienser noga, gärna med handen. Låt grytan stå en stund, ju längre desto bättre men ca 30 minuter brukar funka bra.
    3. Ställ grytan på plattan och låt allt koka upp. Sänk värmen till låg värme och låt grytan puttra ca 30 minuter. Kolla så att köttet är färdigt genom att skära i en bit. Tillsätt coccosmjölken. Mängden bero på hur mycket sås du vill ha i grytan, jag brukar ta en burk som rymmer 2 dl.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    farmoringer 27 augusti 2008

    Det här vblev en god middag. Härliga kombinationer. Fast jag använde älgkött istället för nöt kött...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben