Blondie med pistage och färska jordgubbar

En "blondie" är en vit variant av lyxiga chokladkakan brownie och den passar fantastiskt bra till färska jordgubbar.

Ingredienser

  • 200 g vit choklad
  • 250 g smör
  • 4 ägg
  • 3 dl socker
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • ½ krm salt
  • Hacket
  • 100 g vit choklad
  • 100 g skalade, osaltade pistagemandlar
  • Servering
  • Jordgubbar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Täck botten av en liten rektangulär form med formklippt bakplåtspapper.
    2. Bryt sönder den översta mängden choklad i små bitar och smält tillsammans med tärnat smör, försiktigt i en kastrull eller mikro på max i ca 1-2 minuter beroende på effekt. Chokladen får inte bli för varm och behöver inte heller smältas helt. Rör med en gaffel efteråt till en blank smet.
    3. Mät upp sockret och mixa det snabbt med stavmixer. Blanda socker och salt i chokladsmeten och knäck i äggen. Vispa slätt. Tillsätt mjölet, lite i taget under konstant omrörning så att smeten tjocknar jämnt.
    4. Hacka pistagen och den vita chokladen lite lagom grovt med en kniv. Häll smeten i formen och strö över hacket. Pressa ner det i smeten med en stekspade eller handflatan.
    5. Grädda mitt i ugnen i 25 minuter. Prova med en sticka. Ytan ska vara krispig och kakan ska ha börjat lossna från formen i kanterna men innanmätet ska vara kladdigt.
    6. Tappa upp kallt vatten i diskhon och kyl formen för att kakan ska behålla sin nästan konfektaktiga konsistens. Ställ sedan in den minst 1 timme i kylen innan du skär den i bitar.
    7. Servera kakan med färska, halverade jordgubbar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben