Bönor i ugn (Gigantes sto forno)

Serverar: 4 portioner

Bönorna serveras som en vegetarisk rätt med bröd och citronklyftor, men det är förstås också ett gott tillbehör till grillat lammkött.

Ingredienser

  • 500 g torkade vita bönor, stora
  • ½ gul lök per l vatten
  • 5 svartpepparkorn per l vatten
  • 1 lagerblad per l vatten
  • 2 tsk salt per l vatten
  • 4 tsk olivolja per l vatten
  • Grönsaker
  • 1 purjolök
  • 4 selleristjälkar
  • 3 morötter
  • 8 tomater, färska
  • 1½ tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar, grovmald
  • 1 msk oregano
  • 2 tsk mynta, torkad
  • 1 knippa dill, hackad
  • 1 citron
  • 5 dl vatten
  • Tillbehör
  • 4 citronklyftor
  • 4 bröd
  • Instruktioner

    1. Lägg bönorna i blöt i kallt vatten 6-8 timmar. Låt dem rinna av. Skala och klyfta löken. Koka bönorna mjuka 40–50 minuter i vatten med lökklyftor, svartpepparkorn, lagerblad och salt. Låt dem rinna av.
    2. Sätt ugnen på 175°. Smörj en långpanna med hälften av olivoljan och häll i bönorna.
    3. Grönsaker: Ansa, skala och skiva eller skär grönsakerna i bitar. Blanda bönor, grönsaker, salt, kryddor och dill.
    4. Lägg allt i en ugnssäker form. Häll på drygt en bottenskyla vatten i långpannan. Droppa på andra hälften av olivoljan och pressa över citronsaft. Sätt in formen i nedre delen av ugnen.
    5. Stek ca 40 minuter tills grönsakerna och bönorna är mjuka. Rör om i formen ett par gånger under tiden. Täck med folie mot slutet om ytan blir lite brun.

    Liknande recept

    4.9
    30 min
    2
    10
    4
    1 h 15 min
    4
    1
    4.7
    50 min
    2-3
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben