Bouillabaisse med citronaioli
En doftande soppa med vitlök, fänkål, apelsin, saffran som är vacker, mager, smakrik och dessutom trevlig bjudmat.
Ingredienser
1 gul lök
1-2 purjolökar
4 vitlöksklyftor
800 g potatis
2 msk olivolja
1 tsk stötta fänkålsfrön
2 lagerblad
1 msk rivet apelsinskal
2 dl torrt vitt vin
1 liter vatten eller buljong
2 kuvert saffran, á ½ g
Finhackad bladpersilja
Citronaioli
4-5 vitlöksklyftor
2 dl kesella
Salt
Vitpeppar
1 msk pressad citron
1 tsk finrivet citronskal
Instruktioner
- Börja med citronaiolin. Pressa vitlöken och blanda med kesella, kryddor och citron. Häll upp i en skål och ställ kallt.
- Skala och hacka lök, purjolök och vitlök. Skala potatisen och skär den i ganska stora bitar eller klyftor. Fräs löken glansig i olja i en soppgryta, lägg i kryddorna, häll på vitt vin och koka upp.
- Häll på vatten eller buljong, lägg i potatisen och koka upp. Sjud ca 15 minuter tills potatisen är knappt mjuk. Vispa i saffran och småkoka ytterligare 5 minuter.
Strö över persilja och servera med citronaiolin.
Liknande recept
Kommentarer (0)