Bröd med oliver och timjan

Serverar: 2 portioner

Gott bröd till soppan, salladen eller på buffén. Blir mer smak av oliverna om du köper med kärnor och själv kärnar ur dem.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 6 1/2 dl vatten
  • 13 dl vetemjöl + 2 dl till utbakning
  • 1/2 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk timjan
  • 15 gröna oliver
  • 20 svarta oliver
  • Till pensling
  • Rapsolja eller olivolja
  • Instruktioner

    1. Kärna ur och hacka oliverna.
    2. Koka upp vattnet och låt det svalna till max 37 grader. Lös upp jästen i lite av vattnet, blanda i sockret och låt stå ett par minuter. Tillsätt resten av vattnet, salt, timjan, oliver och mjölet.
    3. Arbeta degen kraftigt i 5-6 minuter, helst i hushållsassistent. Degen skall vara lös i konsistensen. Strö lite mjöl över och täck med en bakduk. Låt jäsa i en timme. Buffa gärna ner degen 2-3 gånger under jäsningen, det gör brödet mer aromrikt.
    4. Ta upp degen på väl mjölat bakbord, tillsätt 1-2 dl vetemjöl. Knåda degen lätt. Dela i två delar och forma dem till två runda bröd. Låt jäsa på bakpappersklädd plåt i 30 minuter.
    5. Värm ugnen till 275 grader.
    6. Spraya bröden med vatten och pensla därefter med olja. Sätt plåten längst ner i ugnen. Sänk temperaturen till 200 efter 7-8 minuter, och grädda ytterligare ca 30 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Paëlla
    Paella, Spaniens nationalrätt, är egentligen namnet på den låga panna...

    Mat av rester
    Man behöver inte göra en fet pyttipanna så fort det blir över mat från...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben