Bröd med oliver och timjan
Gott bröd till soppan, salladen eller på buffén.
Blir mer smak av oliverna om du köper med kärnor och själv kärnar ur dem.
Ingredienser
50 g jäst
6 1/2 dl vatten
13 dl vetemjöl + 2 dl till utbakning
1/2 tsk strösocker
1 tsk salt
2 tsk timjan
15 gröna oliver
20 svarta oliver
Till pensling
Rapsolja eller olivolja
Instruktioner
- Kärna ur och hacka oliverna.
- Koka upp vattnet och låt det svalna till max 37 grader.
Lös upp jästen i lite av vattnet, blanda i sockret och låt stå ett par minuter.
Tillsätt resten av vattnet, salt, timjan, oliver och mjölet.
- Arbeta degen kraftigt i 5-6 minuter, helst i hushållsassistent.
Degen skall vara lös i konsistensen.
Strö lite mjöl över och täck med en bakduk.
Låt jäsa i en timme.
Buffa gärna ner degen 2-3 gånger under jäsningen, det gör brödet mer aromrikt.
- Ta upp degen på väl mjölat bakbord, tillsätt 1-2 dl vetemjöl. Knåda degen lätt.
Dela i två delar och forma dem till två runda bröd.
Låt jäsa på bakpappersklädd plåt i 30 minuter.
- Värm ugnen till 275 grader.
- Spraya bröden med vatten och pensla därefter med olja. Sätt plåten längst ner i ugnen.
Sänk temperaturen till 200 efter 7-8 minuter, och grädda ytterligare ca 30 minuter.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Paëlla
Paella, Spaniens nationalrätt, är egentligen namnet på den låga panna...
Mat av rester
Man behöver inte göra en fet pyttipanna så fort det blir över mat från...