Brödpudding med whiskeysås

Serverar: 4 portioner

Det går att byta ut whiskeyn mot citron- eller limesaft.

Ingredienser

  • 3 st stora ägg
  • 4 dl socker
  • 4 msk smör , osaltat
  • 5 dl mjölk
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk muskotnöt , riven
  • 1 tsk kanel , malen
  • 1 liter formfranska , grovtärnad
  • 3 dl russin
  • 1 dl pekannötter , eller andra nötter
  • Whiskeysås
  • 200 g smör eller margarin
  • 2 dl socker
  • 1 st ägg
  • 10 cl whiskey , gärna bourbon , eller citron- eller limesaft
  • Instruktioner

    1. Vispa ägg tills du får ett skum. Tillsätt socker, smält smör, mjölk, vaniljsocker, muskot och kanel. Fortsätt vispa tills allt är väl blandat.
    2. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg brödbitarna i en smörad form. Blanda ner russin och pekannötter. Tillsätt äggblandningen och rör om tills brödet är genomblött. Låt det vila i ungefär 45 minuter. Rör om blandningen emellanåt.
    3. Ställ in formen i nedre delen av ugnen, sänk genast värmen till 150 grader och baka i 45 minuter. Öka värmen till 200 grader och grädda ytterligare 20 minuter (tills puddingen är välbrynt och fluffig).
    4. Whiskeysås: Smält smör och socker i en kastrull tills blandningen blir tjock och sockret är upplöst. Ta kastrullen av spisen. Vispa upp ägget och vispa ner det i smör/socker-blandningen. Låt svalna en aning och tillsätt whiskeyn. Servera såsen varm eller kall över puddingen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben