Vårens första primör är nässlan. En delikatare grönsak att laga soppa på är svårt att tänka sig. Så alldeles i början av våren gör du klokt i att ge dig ut och plocka korgen full. En bra idé är att också vara utrustad med handskar och sax. Och så ska bara de spädaste bladen plockas.
Ingredienser
1½ liter fina små späda nässlor
2 tärningar höns- eller grönsaksbuljong
3 msk smör/margarin
3 msk vetemjöl
1 knippa gräslök
1 krm hel anis
1 krm hel fänkål
1 ägg per person till serveringen
Instruktioner
- Rensa nässlorna från vissna blad och gräs och skölj dem i flera vatten. Du får antagligen några sandkorn i botten på soppan i alla fall. Det hör till.
- Koka upp 2 liter vatten i en kastrull och lägg i nässlorna. När vattnet åter kokar upp tar du tid. Exakt 12 minuter ska nässlorna koka. Häll dem i ett durkslag och spara kokvattnet.
- Knyt in anis och fänkål i en kryddpåse.
- Smält smöret i en rejäl kastrull. Blanda ner vetemjölet och rör om väl. Späd med kokvattnet lite i taget. Vispa ordentligt så att du slipper klumpar. Lägg i kryddpåsen och buljongtärningarna och låt sjuda i 20 minuter. Ta upp kryddpåsen och smaka av med lite peppar.
- Medan soppan kokar kör du nässlorna till grovt mos i matberedare eller hackar dem på gammaldags vis med kniv. Finhacka gräslöken.
- Häll nässlorna i kastrullen. Sjud i 5 minuter. Till sist lägger du i gräslöken och stämmer av kryddningen.
- Servera med ett förlorat ägg i varje tallrik. Är du inte bra på förlorade ägg kan du hårdkoka och halvera dem i stället.
Liknande recept
Kommentarer (0)