Butlers nässelsoppa

Serverar: 4 portioner

Vårens första primör är nässlan. En delikatare grönsak att laga soppa på är svårt att tänka sig. Så alldeles i början av våren gör du klokt i att ge dig ut och plocka korgen full. En bra idé är att också vara utrustad med handskar och sax. Och så ska bara de spädaste bladen plockas.

Ingredienser

  • 1½ liter fina små späda nässlor
  • 2 tärningar höns- eller grönsaksbuljong
  • 3 msk smör/margarin
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 knippa gräslök
  • 1 krm hel anis
  • 1 krm hel fänkål
  • 1 ägg per person till serveringen
  • Instruktioner

    1. Rensa nässlorna från vissna blad och gräs och skölj dem i flera vatten. Du får antagligen några sandkorn i botten på soppan i alla fall. Det hör till.
    2. Koka upp 2 liter vatten i en kastrull och lägg i nässlorna. När vattnet åter kokar upp tar du tid. Exakt 12 minuter ska nässlorna koka. Häll dem i ett durkslag och spara kokvattnet.
    3. Knyt in anis och fänkål i en kryddpåse.
    4. Smält smöret i en rejäl kastrull. Blanda ner vetemjölet och rör om väl. Späd med kokvattnet lite i taget. Vispa ordentligt så att du slipper klumpar. Lägg i kryddpåsen och buljongtärningarna och låt sjuda i 20 minuter. Ta upp kryddpåsen och smaka av med lite peppar.
    5. Medan soppan kokar kör du nässlorna till grovt mos i matberedare eller hackar dem på gammaldags vis med kniv. Finhacka gräslöken.
    6. Häll nässlorna i kastrullen. Sjud i 5 minuter. Till sist lägger du i gräslöken och stämmer av kryddningen.
    7. Servera med ett förlorat ägg i varje tallrik. Är du inte bra på förlorade ägg kan du hårdkoka och halvera dem i stället.

    Liknande recept

    4.7
    30 min
    4
    5
    5
    40 min
    4-6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben