Choklad-, morots- och apelsinkaka

Serverar: 8-10 portioner

Choklad, morot och apelsin. Tre goda kombinationer i en och samma kaka. Kan det bli bättre?

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 3 3/4 dl farinsocker
  • 3 ägg
  • 1 apelsin, finrivet skal och saft
  • 100 g mörk choklad, smält
  • 4½ dl extra fint vetemjöl, siktat
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl morot, riven
  • Chokladsmörkräm
  • 125 g smör, mjukt
  • 3½ dl florsocker
  • 1 dl kakao
  • 1 msk apelsinjuice
  • Dekorering
  • Apelsinskivor
  • Servering
  • Eventuellt vispad grädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 160 grader. Smörj och täck en 13x20 cm långsmal brödform med bakplåtspapper.
    2. Vispa smör och farinsocker pösigt i en skål. Lägg i äggen, ett i taget och vispa väl efter varje. Vispa i finrivet apelsinskal. Rör i smält choklad. Blanda sedan i mjöl växelvis med mjölk och apelsinsaft. Rör till sist i den rivna moroten.
    3. Häll blandningen i formen. Grädda i 50-55 minuter tills kakan stannat, prova med en sticka. Låt kakan svalna i formen i 10 minuter innan du vänder upp den på ett galler att kallna helt.
    4. Chokladsmörkräm: Mixa det mjuka smöret i en skål tills det ljusnar i färgen. Sikta florsocker och kakao och blanda i juicen.
    5. Fördela smörkrämen över den kylda kakan. Dekorera med apelsinskivor och servera eventuellt vispad grädde till.

    Liknande recept

    5
    1 h 20 min
    10
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben