Choklad- och apelsinkaka

Serverar: 30 portioner

Det här är drömkakan för dig som gillar kombinationen apelsin och choklad. Kakan är härligt saftig och apelsin- och chokladsmaken kompletteras av söt mandel.

Ingredienser

  • 175 g smör eller margarin
  • 150 g sötmandel
  • 225 g mörk blockchoklad
  • 2 apelsiner
  • 6 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2½ dl vetemjöl
  • Garnering
  • 200 g mörk blockchoklad
  • 6 msk vatten
  • 3 msk vispgrädde
  • 1 msk kallt smör
  • Ca 25 g mandelspån
  • Till formen
  • Ca 25 g mandelspån
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Mal mandeln i en mandelkvarn eller kör den till ett fint mjöl i en matberedare med kniven isatt.
    2. Hacka chokladen grovt. Riv apelsinskalet och pressa ut saften. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Tillsätt det smälta och avsvalnade smöret. Blanda snabbt samman till en smet.
    3. Blanda den malda mandeln med mjöl, hackad choklad och apelsinskal i en separat skål. Rör ner i äggsmeten. Tillsätt till sist apelsinsaften.
    4. Smörj en bakform, ca 20x30 cm, och bröa den med mandelspån. Häll smeten i formen. Grädda sedan kakan mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills kakan fått fin färg och känns torr när du testar med en sticka. Låt kakan svalna helt.
    5. Hacka chokladen till garneringen i mindre bitar och lägg den i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vattnet. Värm tills chokladen smält.
    6. Rör ner grädden och smöret. Blanda till en jämn smet. Bred chokladglasyren jämnt över kakan. Strö över mandelspån. Låt glasyren stelna.

    Liknande recept

    5
    1 h 20 min
    10
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben