Choklad- och mandeltårta

Gillar du choklad är denna tårta något för dig!

Ingredienser

  • Botten
  • 200 g Digestivekex
  • 50 g rumstempererat smör
  • Fyllning
  • 150 g rostade mandlar
  • 200 g mörk choklad
  • 1 dl socker
  • 400 g färskost
  • 3 gelantinblad
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 msk Amaretto (mandellikör) eller pressad apelsinsaft
  • Dekoration
  • Rostade mandlar
  • Riven choklad
  • Instruktioner

    1. Botten: Klipp till en bit bakplåtspapper lika stor som botten av en form med avtagbar kant och 20 cm diameter. Lägg papperet i botten på formen. Mixa digestivekexen tillsammans med smör till en jämn massa. Tryck ut massan i botten av formen. Ställ kallt.
    2. Fyllning: Rosta mandlarna i en torr, het panna i cirka 7 minuter. Låt svalna och hacka dem fint. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Låt svalna en stund. Lägg färskosten i en bunke tillsammans med sockret och häll i den smälta chokladen under vispning, gärna med elvisp. Smält gelatinbladen försiktigt i en kastrull tillsammans med Amaretto eller apelsinsaft; rör ner detta i smeten. Vispa grädden i en separat bunke och vänd ner grädden i smeten. Fördela fyllningen i formen och låt stå kallt i minst 4 timmar. Det går också bra att frysa tårtan; ta då fram den en halvtimme innan den ska serveras.
    3. Dekorera med rostade, hackade mandlar och riven choklad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben