"Tjockpannkakan" clafoutis är en klassiker i det franska köket, oftast smaksatt med just körsbär.
Clafoutis är gott även med annan, lite fastare frukt, som plommon, persikor eller björnbär.
Ingredienser
500 g söta körsbär
1 dl + ½ dl socker
1 msk kirsch eller Cointreau
25 g smör
75 g sötmandel
½ vaniljstång
2 st ägg
2 st äggulor
Rivet skal av ½ citron
1 1/4 dl vetemjöl
2 dl vispgrädde
1½ dl mjölk
Garnering
Florsocker
Servering
Lättvispad grädde eller vaniljglass
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Kärna ur körsbären och blanda med 1 dl socker och likören. Låt stå ca 1 timme.
- Smält 25 g smör och låt det svalna. Finhacka mandeln. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa ägg, äggulor, vaniljfrön och ½ dl socker pösigt.
- Blanda mandel, citronskal och mjöl och vänd ner i äggpöset tillsammans med smör, grädde och mjölk. Rör ner bär och saften som bildats i smeten.
- Häll smeten i en smord och sockrad pajform, ca 30 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt den svalna.
- Pudra över florsocker och servera clafoutin ljummen med vispad grädde eller glass.
Liknande recept
Kommentarer (0)