Clafoutis med körsbär

Serverar: 6-8 portioner

"Tjockpannkakan" clafoutis är en klassiker i det franska köket, oftast smaksatt med just körsbär. Clafoutis är gott även med annan, lite fastare frukt, som plommon, persikor eller björnbär.

Ingredienser

  • 500 g söta körsbär
  • 1 dl + ½ dl socker
  • 1 msk kirsch eller Cointreau
  • 25 g smör
  • 75 g sötmandel
  • ½ vaniljstång
  • 2 st ägg
  • 2 st äggulor
  • Rivet skal av ½ citron
  • 1 1/4 dl vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 1½ dl mjölk
  • Garnering
  • Florsocker
  • Servering
  • Lättvispad grädde eller vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Kärna ur körsbären och blanda med 1 dl socker och likören. Låt stå ca 1 timme.
    3. Smält 25 g smör och låt det svalna. Finhacka mandeln. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa ägg, äggulor, vaniljfrön och ½ dl socker pösigt.
    4. Blanda mandel, citronskal och mjöl och vänd ner i äggpöset tillsammans med smör, grädde och mjölk. Rör ner bär och saften som bildats i smeten.
    5. Häll smeten i en smord och sockrad pajform, ca 30 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt den svalna.
    6. Pudra över florsocker och servera clafoutin ljummen med vispad grädde eller glass.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben