Något som är gott
Ingredienser
4 entrecoteskivor, á 250 g
250 g smör
1 msk mycket finhackad gul lök
½ tsk finkrossad vitpeppar
1 tsk torkad dragon
2 ½ msk vinäger + 2 msk vatten
3 äggulor + 2 msk vatten
2/3 dl finhackad persilja
Ev ½ msk konc kalvfond eller HP-sås
Salt
Nymald peppar
Tillbehör
4 tjocka skivor vardera av
Aubergine
Gul lök
Squash
Tomat
Nykokt färskpotatis eller pommes frites
Instruktioner
- Bearnaisesåsen:
Smält (skira) smöret på svag värme till ca 40°.
Blanda lök, krossad peppar, dragon och vinäger + 2 msk vatten i en rostfri kastrull och koka ihop tills all vätska kokat in i löken och kryddorna. Du har nu en så kallad bearnaisereduktion.
- Låt kastrullen med reduktionen svalna något. Tillsätt 2 msk vatten och äggulorna. Ställ nu kastrullen i ett vattenbad som håller en temperatur av 40-50° och vispa hela tiden utmed kastrullens hela botten tills du får en tjock och fluffig äggkräm.
- Ställ kastrullen på en fuktig duk på arbetsbänken och vispa i smöret i mycket små portioner i början. Se till att varje omgång smör blir väl invispad i såsen innan nytt tillsätts. Både när det gäller att vispa upp gulorna och här när smöret vispas i är en vanlig visp att föredra - en elvisp ger för koncentrerad vispeffekt och är därför direkt olämplig.
- Smaka av såsen med salt, peppar, persilja och eventuell kalvfond eller HP-sås. Grillning: Elda på utegrillen eller hetta upp en stor grillpanna. Salta aubergine- och squashskivorna på båda sidor med 1 tsk salt ca 30 minuter före grillningen så att en del vätska dras ur.
- Inför grillningen torkas skivorna av och penslas med olivolja och kryddas med nymald peppar.
- Krydda köttet på båda sidor med salt och nymald peppar. Pensla det väl med olivolja. Lägg på och grilla entrecôterna på högsta värme 2-3 minuter på varje sida i grillpannan.
- På utegrillen får du kanske öka på tiden något samt vända och flytta om köttbitarna ytterligare en eller ett par gånger.
- Grilla grönsakerna 1-2 minuter på varje sida i het grillpanna och minst den dubbla tiden på utegrillen. Servera allt så nygrillat och varmt som möjligt och bjud bearnaisesås och potatis till.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Stek rätt!
Det finns många knep för att känna om köttet är lagom stekt men det...
Restaurangtips i Annecy!
Det finns gott om restauranger här i Annecy, för alla smaker och för a...
Provence
Körde runt i Lubèronbergen. Alla mysiga byar som Peter Mayle har förev...