Fisk med curry

Serverar: 3-4 portioner

Tid: 1 timme

God fisk med curry. Du kan byta ut fisken mot andra ingredienser som t ex kyckling, fungerar lika bra.

Ingredienser

  • 600 g fiskfilé vitfisk (rödspätta, alaska pollock, sej, torsk)
  • 5 dl ris
  • Marinad
  • ½ tsk chilipulver
  • ½ tsk gurkmeja
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk korianderpulver
  • 1-2 tsk tamarindjuice (eller citronjuice)
  • Sås
  • 2 msk tomatpuré
  • 1/4 tsk gurkmeja
  • 1/4 tsk chilipulver
  • 1/4 tsk korianderpulver
  • 1/4 tsk bockhornsfrön
  • 1/4 tsk ingefärapulver
  • 1/4 tsk senapsfrön
  • 15 curryblad (en medelmåtta kvist typ)
  • 1 stor hackad lök (gul eller röd)
  • 8-10 vitlöksklyftor (mortelstämplade)
  • 2 dl tamarindjuice
  • 1 tsk fisksoya
  • 200 ml kokosmjölk (Kokosmjölken neutraliserar/mildar ut)
  • 4-5 dl varmvatten
  • Olja
  • Salt
  • Ev. currypasta och socker
  • Instruktioner

    1. Blanda marinaden och fisken. Låt stå i kylen ca 30 min med lock.
    2. Såsen: Olja stekpannan rikligt. Ner med bladen, fröna, löken, vitlöken. Salta. Ner med tomatpurén, gurkmejan, chilin, koriandern, ingefära, sojan och tamarindjuicen i en mixer.
    3. Häll av innehållet i stekpannan och separera oljan så gått det går. Ha ner blandningen i mixern och i med lite varmt vatten. Mixa. Smaka av. Är såsen currysnål och inte så söt, tillsätt currypasta och honung (ibland kan currylöven vara smaksnåla) . Häll innehållet ur mixern och låt koka upp. Låt koka i 10-15 min.
    4. Tips på mer ingredienser till såsen: Sesamfrön Yoghurt Kuminfrön Grönchili Mynta Kokospulver mm.
    5. (Under tiden kan du steka fisken gyllene, smaka av.)
    6. Häll i kokosmjölk i såsen när den kokat klart. Blanda ordenligt och ha sedan i fisken. Nu när fisken är i ska pannan stå och puttra på låg värme i ca 30 min. Såsen är klar när oljan trängt fram. Om du nu kör på lite högre värme och rör om ofta så tänk på att vara väldigt försiktig så inte fisken går sönder.
    7. Mitt tips är att inte röra alls, utan bara rucka på pannan lite då och då.
    8. Servera med eller utan korianderlöv. Ps. ett till tips är att låta fisken stå och dra tills den blir mjuk och saftig. Ev stå över natten.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    xDanne 16 januari 2010

    Har rättat till stavningen så den är korrekt.

    xDanne 17 januari 2010

    Tillrättad stavning mm

    xDanne 18 januari 2010

    Nu är förhoppningsvis allt som det ska vara =P

    Relaterade Artiklar

    Indien!
    I Indien blandar man aldrig rätterna, dessutom äter man med fingrarna....

    Potatis - möjligheternas rotfrukt
    Potatis har fått oförtjänt dåligt rykte de senaste åren. Hederlig pota...

    Dagens ört - dragon
    Dragon har en stark, pepparaktig smak och italienarna kallar den roman...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben