God fisk med curry. Du kan byta ut fisken mot andra ingredienser som t ex kyckling, fungerar lika bra.
Ingredienser
600 g fiskfilé vitfisk (rödspätta, alaska pollock, sej, torsk)
5 dl ris
Marinad
½ tsk chilipulver
½ tsk gurkmeja
½ tsk salt
1 tsk korianderpulver
1-2 tsk tamarindjuice (eller citronjuice)
Sås
2 msk tomatpuré
1/4 tsk gurkmeja
1/4 tsk chilipulver
1/4 tsk korianderpulver
1/4 tsk bockhornsfrön
1/4 tsk ingefärapulver
1/4 tsk senapsfrön
15 curryblad (en medelmåtta kvist typ)
1 stor hackad lök (gul eller röd)
8-10 vitlöksklyftor (mortelstämplade)
2 dl tamarindjuice
1 tsk fisksoya
200 ml kokosmjölk (Kokosmjölken neutraliserar/mildar ut)
4-5 dl varmvatten
Olja
Salt
Ev. currypasta och socker
Instruktioner
- Blanda marinaden och fisken. Låt stå i kylen ca 30 min med lock.
- Såsen:
Olja stekpannan rikligt. Ner med bladen, fröna, löken, vitlöken. Salta. Ner med tomatpurén, gurkmejan, chilin, koriandern, ingefära, sojan och tamarindjuicen i en mixer.
- Häll av innehållet i stekpannan och separera oljan så gått det går. Ha ner blandningen i mixern och i med lite varmt vatten. Mixa. Smaka av. Är såsen currysnål och inte så söt, tillsätt currypasta och honung (ibland kan currylöven vara smaksnåla) .
Häll innehållet ur mixern och låt koka upp. Låt koka i 10-15 min.
- Tips på mer ingredienser till såsen:
Sesamfrön
Yoghurt
Kuminfrön
Grönchili
Mynta
Kokospulver mm.
- (Under tiden kan du steka fisken gyllene, smaka av.)
- Häll i kokosmjölk i såsen när den kokat klart. Blanda ordenligt och ha sedan i fisken. Nu när fisken är i ska pannan stå och puttra på låg värme i ca 30 min. Såsen är klar när oljan trängt fram.
Om du nu kör på lite högre värme och rör om ofta så tänk på att vara väldigt försiktig så inte fisken går sönder.
- Mitt tips är att inte röra alls, utan bara rucka på pannan lite då och då.
- Servera med eller utan korianderlöv.
Ps. ett till tips är att låta fisken stå och dra tills den blir mjuk och saftig. Ev stå över natten.
Liknande recept
Kommentarer (3)
Relaterade Artiklar
Indien!
I Indien blandar man aldrig rätterna, dessutom äter man med fingrarna....
Potatis - möjligheternas rotfrukt
Potatis har fått oförtjänt dåligt rykte de senaste åren. Hederlig pota...
Dagens ört - dragon
Dragon har en stark, pepparaktig smak och italienarna kallar den roman...
Har rättat till stavningen så den är korrekt.
Tillrättad stavning mm
Nu är förhoppningsvis allt som det ska vara =P