Fiskgratäng
Ingredienser
600 g torskfilé
2-3 msk smör
4-5 msk vetemjöl
4 dl mjölk
3 ägg
Salt
Muskotblomma
Lite torrt bröd
Instruktioner
- Fiskgratäng kan tillagas med rå eller kokt fisk. Överbliven kokt fisk fungerar bra att göra gratäng av.
- All fisk kan användas till gratäng, vanligast är olika typer av vit fisk. Rensa fisken från skinn och ben. Gör en tjock béchamelsås av smör/margarin, vetemjöl och mjölk. Använd ev. lite av fiskspadet.
Använder du rå fisk i såsen måste såsen vara extra tjock.
- Kyl såsen en aning. Vispa äggen och rör ner dem i såsen, smaka av med salt och muskotblomma. Muskotblomma är den vanligaste kryddan i fiskgratäng men du kan gärna prova till exempel olika örtkryddor.
- Blanda ner fisken i såsen och häll ner röran i en smord form och strö över lite brödsmulor eller ströbröd.
- Grädda gratängen i 40–50 minuter på 200 grader längst ner i ugnen. Servera omedelbart eftersom den lätt sjunker ihop.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Nyheter
Här kan du läsa om nyheter i matbranschen, om nya restauranger och nya...
När fisk är som godast
Till dig som älskar fisk - bestäm dig inte i förväg vilken fisk du ska...
Kreativ återanvändning
Det pågår ett enormt slöseri i det här landet. Mat för miljarder går d...