Fläskfilé med örter och salami

Serverar: 4 portioner

Ibland vill man bara ha en kravlös middag med kött, potatis och sås. Ge fläskfilén massor av smak av salami och färsk salvia. Råstekt potatis och gräddsås gör det till riktigt avslappnad "comfort food"

Ingredienser

  • 1 fläskfilé, ca 600 g
  • Smör till stekning
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • Ca 8-16 salviablad
  • Ca 8 salamiskivor
  • Ca 100 g lagrad ost
  • 3 dl kraftig kalvbuljong
  • 2 dl grädde
  • 2 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 msk balsamvinäger
  • Råstekt potatis
  • Ca 600 g skalad potatis av fast sort
  • 2-3 msk rapsolja
  • 2-3 msk blad av färsk timjan
  • Garnering
  • Färska örter
  • Servering
  • Blandad sallad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Råstekt potatis: Skiva potatisen i 4-5 mm tunna skivor. Hetta upp lite olja i en stekpanna och råstek potatisen på medelvärme 20-30 minuter. Rör om då och då så att de inte bränner vid. Krydda med salt och nymald svartpeppar och blanda ner timjan de sista minuterna.
    3. Putsa under tiden fläskfilén ren från hinnor och dela den i två delar. Salta och peppra runtom. Hetta upp en stekpanna och bryn filébitarna i smör runtom tills de är gyllenbruna.
    4. Ta upp filébitarna ur pannan och lägg dem på en skärbräda. Skär fyra snitt ner till fälten i varje filébit. Fördela salviabladen, salamin och osten i snitten. Lägg fläskfilén i en smord ugnsform och efterstek den i ugnen tills innertemperaturen är 65 grader, ca 20 minuter.
    5. Koka upp buljong, grädde, oregano, dragon och balsamvinäger i en kastrull och låt koka ca 10 minuter. Häll såsen i formen med fläskfilén när det är 10 minuter kvar av stektiden, och låt den koka med i ugnen.
    6. Skär upp filén i 3 cm tjocka skivor och servera med såsen och potatisen. Garnera gärna med lite färska örter och servera gärna en blandad sallad vid sidan om.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben