Gårdsrabarber med färska jordgubbar, stannad vaniljmjölk, mynta och sorbet

Serverar: 6 portioner

En riktigt fräsch efterrätt med sommarens bär jordgubben och den fantastiska rabarbern..

Ingredienser

  • Rabarber
  • 300 g rabarber
  • 2 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 1 st vaniljstång
  • Stannad vaniljmjölk
  • 3 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 0.5 dl socker
  • 4 st äggula
  • 1 st vaniljstång
  • Kanelcrunch
  • 100 g smör
  • 0.5 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krmksalt
  • 1 tsk Kanel
  • Servering
  • 0.5 l sorbet, gärna rabarber
  • 12 st jordgubbar
  • 0.5 dl pistage
  • 2 kvistar mynta
  • Instruktioner

    1. Rabarber: Skala rabarbern med en liten kniv. Spara skalet och lägg det i en kastrull tillsammans med sockret och vattnet.
    2. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och lägg både frön och stång i kastrullen. Koka upp.
    3. Skär rabarbern i 5 cm långa stavar. De ska vara ca 1 cm i diameter. Lägg i en glasburk med lock.
    4. Sila den kokande lagen över rabarbern. Lägg ner vaniljstången i burken. Sätt på locket direkt och låt svalna i rumstemperatur.
    5. Låt stå och dra minst ett dygn innan servering.
    6. Stannad vaniljmjölk: Skrapa fröna ur vaniljstången och lägg både frön och stång i en kastrull tillsammans med mjölken och grädden. Koka upp.
    7. Rör ihop äggulor och socker.
    8. Slå den kokande gräddmjölken över under omrörning. Sila genom finmaskig sil och häll upp i en liten ugnsfast form.
    9. Täck med plastfilm.
    10. Baka i varmluftsugn i 90 grader i ca 1 timme. Den ska vara lite dallrig i mitten när den är klar. Låt svalna.
    11. Kanelcrunch: Blanda alla ingredienserna till en smuldeg.
    12. Strö ut på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 180 grader ca 15 minuter. Degen ska kännas torr.
    13. Servering: Lägg rabarbern tillsammans med lite lag i botten på en djup tallrik.
    14. Arrangera stannad vaniljmjölk, pistage, jordgubbar, kanelcrunch och strimlad mynta runt om.
    15. Lägg ett ägg sorbet i mitten och servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    anders_23033 20 maj 2010

    ska man köra den stannade mjölken i ugnen med plastfilmen över?:S

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben