Glutenfri chokladkaka med mycket smak

Serverar: 12 portioner

Tid: 30 minuter

Den här chokladkakan är mindre fet, mindre tung och mindre söt men den smakar mycket mer.

Ingredienser

  • 250 g mörk choklad, lime eller apelsinsmak
  • 140 g smör
  • 6 st ägg
  • 1 nypa salt
  • 2 dl råsocker
  • 140 g sötmandel, grovhackad
  • 0,5 krm nymald svartpeppar
  • 1 tsk apelsinskal, finrivet
  • 1 tsk ingefära, mald
  • 1 tsk Bourbon vanilla-pulver
  • Om man vill ha extra sting är tre varv nymald chili gott
  • Till servering
  • Vispad grädde
  • Citrusfrukter
  • Instruktioner

    Sätt ugnen på 170 grader. Bryt chokladen i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med smöret och låt smälta under omrörning på medelvärme. Separera äggulor och vitor i två skålar. Tillsätt en nypa salt till äggvitorna. Vispa ihop äggulorna med sockret så att det blir pösigt. Mixa sötmandeln ganska grovt i mixer eller matberedare och tillsätt till ägguleblandningen. Häll i chokladblandningen och blanda väl. Dra ett par varv med pepparkvarnen och chilikvarnen, lägg i apelsinskal, ingefära och vanilj. Vispa äggvitorna till vitt skum med en stor ballongvisp eller elvisp. Vänd i äggvitevispet i chokladsmeten försiktigt, lite i taget. Smörj en form med löstagbara kanter. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen cirka 15-25 minuter beroende på ugn och tjocklek på kakan. Skaka lite på formen, den behöver inte vara helt genomgräddad men den ska inte heller vara för lös. Låt kallna och servera sedan med vispad grädde och en god citrussallad.

    Liknande recept

    4.9
    50 min
    12
    4

    Kommentarer (1)

    Stepp597 1 mars 2016

    Ser god ut, måste jag testa och baka.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben