Gratinerad lax med potatis
Allt i en form är alltid praktiskt! Denna rätt har massor av svenska smaker och smakar helt ljuvligt med både färsk och rökt lax.
Ingredienser
700 g potatis av fast sort
300 g laxfilé
150 g kallrökt lax
5 cm purjolök
½ gul lök
125 g färsk spenat
Olivolja till stekning
½ dl finhackad dill
½ dl hackad persilja
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
Salt
Nymald svartpeppar
Servering
Skirat smör
Citronklyftor
Grönsallad
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Koka potatisen ca 10 minuter i lättsaltat vatten, den ska inte vara genomkokt. Häll bort vattnet och låt potatisen kallna.
- Skiva under tiden laxen, purjolöken och löken. Fräs spenaten lätt i olivolja tillsammans med purjolök och lök. När spenaten mjuknat, lägg i finhackad dill och hackad persilja. Skala och skiva potatisen.
- Varva sedan alla ingredienser i en form. Avsluta med potatis och lax på toppen. Koka upp grädde och mjölk. Häll blandningen över formen. Salta och peppra. Gratinera i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
- Servera gratängen nygräddad med skirat smör, citronklyftor och en grönsallad.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Potatisrätter
Ohh, vad man kan göra mycket gott av potatis! Koka, steka, mosa, grati...