Gratinerad lax med potatis

Serverar: 4 portioner

Allt i en form är alltid praktiskt! Denna rätt har massor av svenska smaker och smakar helt ljuvligt med både färsk och rökt lax.

Ingredienser

  • 700 g potatis av fast sort
  • 300 g laxfilé
  • 150 g kallrökt lax
  • 5 cm purjolök
  • ½ gul lök
  • 125 g färsk spenat
  • Olivolja till stekning
  • ½ dl finhackad dill
  • ½ dl hackad persilja
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • Servering
  • Skirat smör
  • Citronklyftor
  • Grönsallad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Koka potatisen ca 10 minuter i lättsaltat vatten, den ska inte vara genomkokt. Häll bort vattnet och låt potatisen kallna.
    3. Skiva under tiden laxen, purjolöken och löken. Fräs spenaten lätt i olivolja tillsammans med purjolök och lök. När spenaten mjuknat, lägg i finhackad dill och hackad persilja. Skala och skiva potatisen.
    4. Varva sedan alla ingredienser i en form. Avsluta med potatis och lax på toppen. Koka upp grädde och mjölk. Häll blandningen över formen. Salta och peppra. Gratinera i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
    5. Servera gratängen nygräddad med skirat smör, citronklyftor och en grönsallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Potatisrätter
    Ohh, vad man kan göra mycket gott av potatis! Koka, steka, mosa, grati...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben