Grekiska bönor i ugnen

Serverar: 3-4 portioner

En klassiker i det Grekiska köket med mättande bönor och grönsaker. Citron, dill, mynta och oregano ger smaken. Bönor innehåller liksom andra baljväxter mycket gelbildande fibrer som ger lång mättnadskänsla och sänker blodfetter och blodtryck.

Ingredienser

  • Bönor
  • Ca 1 liter stora vita bönor
  • Salt
  • Svartpepparkorn
  • Lagerblad
  • Grönsaker
  • 1 purjolök
  • 3-4 selleristjälkar
  • 2-3 morötter
  • 6-8 färska tomater eller 2 burkar skalade tomater, ca à 400 g
  • Salt
  • Grovmalen svartpeppar
  • 1-2 msk oregano
  • 2 tsk mynta
  • 1 knippa dill
  • 2-3 msk olivolja
  • Tillbehör
  • Fullkornsbröd
  • Citronklyftor
  • Instruktioner

    1. Lägg bönorna i blöt i kallt vatten över natten. Koka dem mjuka i nytt vatten med salt, pepparkorn och lagerblad ca 45 minuter. Låt dem rinna av. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj ugnens stora långpanna och lägg i bönorna.
    2. Gör i ordning grönsakerna: Putsa, skala, skiva eller skär i bitar. Vänd ihop bönor och grönsaker i långpannan med kryddorna, också den hackade dillen. Häll på vatten så det står halvvägs upp på bönor och grönsaker, droppa på lite olivolja och sätt in i ugnens nedre del.
    3. Stek tills grönsakerna mjuknat och bönorna är alldeles mjuka, ca 45 minuter. Om ytan blir brun kan man täcka med folie.
    4. Servera böngrytan med fullkornsbröd och citronklyftor.

    Liknande recept

    4.9
    30 min
    2
    10
    4
    1 h 15 min
    4
    1
    4.7
    50 min
    2-3
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben