Har ni inte provat det här så rekommenderar jag att ni gör det. Laxen blir härligt karamelliserad på grillen och smaken är helt underbar.
Ingredienser
800 gram laxfilé, urbenad
½ dl salt
½ dl strösocker
1 tsk hel vitpeppar
Några dillkvistar
Instruktioner
- Om laxen är färsk så måste den frysas innan den gravas. Har laxen varit fryst så gravar man den när den tinat.
- Grava:
Dela laxen i två bitar. Blanda salt, socker och krossade vitpepparkorn och gnid in laxen i det. Lägg på dillkvistar. Lägg laxbitarna med köttsidan mot varandra (bred ände mot smal ände). Lägg i tättslutande plastpåse i kylen i 2-3 dygn. Vänd på påsen några gånger under tiden.
- Grilla:
Det är enklast att grilla lax i ett grillgaller (har man inget går det bra ändå, men laxen har en tendens att kunna fastna på gallret).
- Tag laxen ur påsen och häll bort saltlagen. Dela laxbitarna mitt itu så du får fyra portionsbitar. Grilla laxen och låt den gärna få en välgrillad yta, det är bara gott.
- Servera med aioli eller annan god sås och en härlig färskpotatissallad. Lycka till!
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Sommarviner
Finns det viner som kan kallas "sommarviner"? Kanske är det viner s...
Lax, lax, lax
Vi är bortskämda med lax här i Sverige och är nästan trötta på den und...