Grillad gravad lax

Serverar: 4 portioner

Har ni inte provat det här så rekommenderar jag att ni gör det. Laxen blir härligt karamelliserad på grillen och smaken är helt underbar.

Ingredienser

  • 800 gram laxfilé, urbenad
  • ½ dl salt
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk hel vitpeppar
  • Några dillkvistar
  • Instruktioner

    1. Om laxen är färsk så måste den frysas innan den gravas. Har laxen varit fryst så gravar man den när den tinat.
    2. Grava: Dela laxen i två bitar. Blanda salt, socker och krossade vitpepparkorn och gnid in laxen i det. Lägg på dillkvistar. Lägg laxbitarna med köttsidan mot varandra (bred ände mot smal ände). Lägg i tättslutande plastpåse i kylen i 2-3 dygn. Vänd på påsen några gånger under tiden.
    3. Grilla: Det är enklast att grilla lax i ett grillgaller (har man inget går det bra ändå, men laxen har en tendens att kunna fastna på gallret).
    4. Tag laxen ur påsen och häll bort saltlagen. Dela laxbitarna mitt itu så du får fyra portionsbitar. Grilla laxen och låt den gärna få en välgrillad yta, det är bara gott.
    5. Servera med aioli eller annan god sås och en härlig färskpotatissallad. Lycka till!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Sommarviner
    Finns det viner som kan kallas "sommarviner"? Kanske är det viner s...

    Lax, lax, lax
    Vi är bortskämda med lax här i Sverige och är nästan trötta på den und...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben